Nationaal Park Nieuw Land gaat zo'n 470 miljoen euro kosten

LELYSTAD • Wo 13 februari 2019 | 20:51 • Woensdag 13 februari 2019 | 20:51

Het Nationaal Park Nieuw Land wordt een mooi aaneengesloten natuurgebied dat meer zichtbaar wordt voor het publiek. Dat zegt Francine Houben van architectenbureau Mecanoo, die haar plan woensdagavond aan de Provinciale Statenleden presenteerde. De meeste partijen zijn enthousiast, maar er is ook kritiek op het plan. Sommige politieke partijen vinden het te duur en het wordt te druk met toeristen.

Het hele project zal de komende tientallen jaren zo'n 470 miljoen kosten, wat de provincie daaraan meebetaalt is nog niet bekend. De provincie moet het totaalbedrag onder meer samen met het Rijk, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, gemeente Almere en Lelystad ophoesten. "Het is veel te veel geld", vindt Chris Jansen (PVV). "We kunnen het geld veel beter anders besteden."

Houben noemde in haar presentatie grote parken in Canada en Amerika. Zo zou het ook in Flevoland kunnen worden. Jansen noemt die vergelijking grootheidswaanzin.

"Nieuw Land is gewoon een aantal losse natuuronderdelen en de vraag is of het natuur is."

— Chris Jansen, PVV

Het plan
Het plan kijkt twintig jaar vooruit. De ambitie is om het nationaal park in die tijd om te toveren tot een paradijs van vogels met prachtige vergezichten waar je kan wandelen en lange fietstochten kunt maken. Houben: "Wie vanuit Amsterdam naar Groningen gaat, zal ervaren dat je door het Nationaal park rijdt met afwisselende landschappen links en rechts van de A6."

Het park moet jaarlijks twee miljoen bezoekers trekken. In de commissie Duurzaamheid van de Provinciale Staten blijken de meeste politieke partijen wel in te stemmen met het plan. Maar er zijn ook kritische kanttekeningen. Zo heeft GroenLinks moeite met het aantal bezoekers.

"Twee miljoen mensen is best wel veel. Al die toeristen en bezoekers mogen geen belasting zijn voor de natuur."

— Simon Miske, GroenLinks

Nieuw Land heeft vorig jaar de status van nationaal park gekregen. Het gebied omvat vier natuurgebieden: de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden. In opdracht van acht betrokken partijen heeft Houben een ontwerp voor het gebied gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel