Experiment om zwartrijden terug te dringen gaat door

ALMERE • Do 14 februari 2019 | 22:49 • Donderdag 14 februari 2019 | 22:49

Het merendeel van de partijen in de Almeerse gemeenteraad bleek donderdagavond voorstander te zijn van een proef met een zogenoemd boetepakket om het aantal zwartrijders op stadsbussen terug te dringen. Het plan is afkomstig van busvervoerder Keolis. Met het boetepakket moeten betrapte zwartrijders 40 euro betalen en daarmee kopen ze dan in feite een OV-kaart met 10 busritten.

Per maand worden in Almere tussen de 600 en 800 busreizigers betrapt op zwartrijden en dat aantal moet flink omlaag, vinden zowel de busmaatschappij als de gemeenteraad. Controleurs kunnen afhankelijk van de situatie nu kiezen uit drie maatregelen als een passagier niet heeft betaald voor een kaartje; een tijdelijk reisverbod, een boete van 50 euro opleggen of alsnog laten inchecken. Keolis verwacht dat het toevoegen van een vierde maatregel de controleurs een extra mogelijkheid geeft de juiste sanctie voor de juiste situatie voorhanden te hebben.

Verkeerd signaal
Zowel de VVD als de PVV zijn fel gekant tegen het invoeren van het boetepakket. De VVD vindt dat deze maatregel een onjuist signaal afgeeft. "Het is oneerlijk, want je matst de zwartrijder op deze manier", zegt VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian. "Normaal gesproken ben je 50 euro lichter voor een boete, maar met dit boetepakket betaal je maar 40 euro en daar krijg je dan ook nog voor 26 euro aan ritten en een OV-chipkaart voor. Dat is een verkeerd signaal, want de afschrikwekkende werking is helemaal weg", vindt Ellian.

Franse ervaring
Er zijn in het Franse Lille positieve ervaringen opgedaan met het boetepakket. De gemeenteraad wil dat er na een jaar wordt gekeken of het aantal zwartrijders inderdaad is teruggedrongen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel