"Het wordt een klus van militaire precisie"

LELYSTAD • Di 26 februari 2019 | 21:35 • Dinsdag 26 februari 2019 | 21:35

Het wordt een mega-klus. Zo omschrijft ziekenhuis St Jansdal de 'ombouwoperatie' komend weekeinde van ziekenhuis MC Zuiderzee in Lelystad.

Op donderdagavond om 22:00 uur krijgt het St Jansdal de sleutels van het ziekenhuis in Lelystad. En dan start een welhaast ongekende operatie. In één weekeinde zullen ongeveer honderdvijftig medewerkers in ploegen de samenvoeging van de ziekenhuizen realiseren.

En dat vraagt om militaire precisie. "Er zit een draaiboek achter van ongeveer 700 item-checks", zegt Marijke Scheppink van het St Jansdal. Zij vormt samen met twee collega's het team dat de samenvoeging van de ziekenhuizen heeft voorbereid. "Op alle deuren komt een draaiboek te hangen voor die specifieke ruimte. Wat moet daar gebeuren, wat is daar voor nodig en wat moet er komen te staan. We hebben geprobeerd echt overal aan te denken. Tot aan de prullenbakken aan toe".

Uniek in Nederland
Twee ziekenhuizen samenvoegen in één weekeinde, daar is praktisch geen ervaring mee in Nederland. Het team heeft het proces grotendeels zelf moeten opzetten. Het gaat om het plaatsen van nieuwe pasjeslezers voor de deuren, het installeren van computers en het plaatsen van meubilair en medische apparatuur.

"Vooral het EPD moet naadloos werken'', zegt Robbert Dijkhuizen van het St Jansdal. "Het Elektronisch Patiënten Dossier toont de actuele gegevens van elke patiënt. Het is noodzakelijk voor een ziekenhuis met meerdere locaties dat die data foutloos kunnen worden gedeeld. Er wordt tot de overname nog zorg verleend in Lelystad dus we hebben enkel komend weekeinde om alles over te zetten en te testen."

Gedateerd
Verbouwingen van het MC Zuiderzee zitten voorlopig nog niet in de pen. "Het pand is verouderd maar dat zit hem dan vooral in zaken die niet zichtbaar zijn", zegt Annemarie van der Salm van het 'ombouwteam'.

De technische installaties en het ventilatiesysteem zijn gedateerd maar aanpassingen daaraan zijn nu nog niet aan de orde "We richten ons komend weekeinde vooral op de techniek en de patiëntveiligheid", zegt Van der Salm. "De belangrijke systemen moeten werken en dan is een likje verf van ondergeschikt belang".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel