Artsen door curator ziekenhuis uitgezet vanwege 'ronselen patiënten'

LELYSTAD • Wo 27 februari 2019 | 17:56 • Woensdag 27 februari 2019 | 17:56

Twee artsen die nog tot donderdag zouden werken bij het MC Zuiderzee in Lelystad mogen van de curator het ziekenhuis niet meer in. De medisch specialisten zouden patiënten hebben geronseld om mee te nemen naar hun eigen praktijk. Zelf ontkennen zij dit.

Patiënten nog verdoofd in behandelkamer
Eén van hen is kaakchirurg Pieter Steinmetz. Hij had dinsdag nog spreekuur toen hij het bericht te horen kreeg. "Tot mijn verbijstering kwam er zes man, onder wie twee curatoren en twee beveiligers met brede schouders, mij vertellen dat ik na 27 jaar mijn biezen moest pakken en mijn werkzaamheden moest neerleggen. Terwijl er nog gewoon patiënten verdoofd in de behandelkamer zaten", zo vertelt de kaakchirurg.

Het was voor Steinmetz niet gelijk duidelijk waarom hij gefouilleerd werd en het ziekenhuis moest verlaten, maar later bleek dat de curator hem verdenkt van het meenemen van patiëntgegevens. De chirurg ontkent dat ten stelligste.

"Van ronselen geen sprake"
Aanleiding is de nieuwe praktijk van Steinmetz. Tot en met donderdag zou hij werken bij het MC Zuiderzee. Vanaf 1 maart neemt St Jansdal de ziekenhuiszorg in Lelystad over, maar daar gaat Steinmetz niet aan de slag. Hij start zijn eigen praktijk.

Volgens de chirurg is er van patiënten ronselen geen sprake. Zij bepalen zelf door wie ze behandeld willen worden en daar heeft hij geen invloed op. "Zeer veel patiënten ken ik al 20, 25 jaar. Daar bouw je een relatie mee op. En als zo'n patiënt zich vertrouwd bij je voelt dan wil hij of zij je heel graag volgen. Ik denk dat dat mag en dat dat heel menselijk is. Maar de curator vindt dat de patiënt aan het ziekenhuis toebehoort", vertelt Steinmetz.

"Curator wilde privé-computer inzien"
De kaakchirurg overweegt juridische stappen. Dat geldt ook voor de andere specialist die de toegang tot het ziekenhuis is ontzegd; reumatoloog Paul Baudoin. Volgens hem werd zijn collega, een reumaverpleegkundige, in opdracht van de curator tot aan huis achtervolgd om te checken of er bij haar thuis patiëntgegevens op de computer stonden.

"Omdat zij had gezegd dat ze weleens thuis werkte", vertelt Baudoin. "Uiteindelijk is de achtervolging stopgezet, omdat onze advocaat contact opnam met de advocaat van de curator en duidelijk maakte dat dit niet acceptabel was."

Ook Baudoin gaat per 1 maart niet mee naar het nieuwe ziekenhuis, maar gaat aan de slag bij Reumazorg Zuid West Nederland (RZWN). "Als patiënten aan mij vragen: ga je weg? En ik zeg ja, en ze geven aan met mij mee te willen: dan graag", zegt Baudoin. "Patiënten hebben zelf de keuze waar ze heen gaan. En de meesten willen gewoon mee."

De curator wil niet reageren op de kwestie. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat patiënten te allen tijde bij de behandelend arts onder behandeling kunnen blijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel