College: meer geld voor startersleningen

LELYSTAD • Za 2 maart 2019 | 20:38 • Zaterdag 2 maart 2019 | 20:38

De starterslening is een succesvol middel om de doorstroming op de Lelystadse woningmarkt te bevorderen. Het college van burgemeester en wethouders vraagt daarom voor de derde keer extra geld hiervoor aan de gemeenteraad, zodat meer starters een huis kunnen kopen. Het gaat om een verhoging van twee miljoen euro, waardoor er in totaal acht miljoen in de pot komt.

Door het verlenen van een starterslening kunnen mensen makkelijker een eerste huis kopen, omdat ze meer geld kunnen lenen. Daardoor zijn deze starters minder lang aangewezen op een (sociale) huurwoning. De eigenaar van de verkochte woning kan dan een vervolgstap op de woningmarkt zetten.

Leningen
De starterslening is mogelijk voor bestaande koopwoningen tot 180.000 euro. Vorig jaar werden tachtig leningen verstrekt. Van de starters die tot de doelgroep behoren, heeft in 2018 twintig procent gebruikgemaakt van de financiële regeling. De hoogte van de lening bedraagt maximaal twintig procent van de koopsom van het huis. Het hoogste bedrag dat geleend kan worden is 36.000 euro.

Na drie jaar aflossen
Na drie jaar moeten kopers de starterslening gaan aflossen. Met dat geld kunnen vervolgens weer leningen worden verstrekt. Omdat er nog niet zoveel is afgelost en de vraag naar leningen onverminderd groot blijft, pleit het college voor een nieuwe verhoging.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel