Windplan Groen: streep door 20 molens vanwege vliegveld

DRONTEN • Di 5 maart 2019 | 14:33 • Dinsdag 5 maart 2019 | 14:33

Van de 109 geplande windmolens in Windplan Groen in oostelijk Flevoland kunnen er 20 niet doorgaan. Dat schrijven burgemeester en wethouders van Dronten in een brief aan de gemeenteraad. De turbines zijn ingetekend op plekken die een risico vormen voor het vliegverkeer rond luchthaven Lelystad. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft daarvoor een zogenoemd safety assessment opgesteld.

Het plangebied ligt ten oosten van Dronten en voor een klein deel in Lelystad. Onder meer negen nieuwe molens langs de Meeuwentocht zijn geschrapt. Bestaande molens mogen nog vijf jaar blijven staan. Bij de Pijlstaarttocht vervallen er vier molens, net als bij de Harderringweg. Geplande molens mogen hier bovendien minder hoog worden. Bij de Kokkeltocht is geen plek voor drie molens.

De twintig te schrappen molens zitten niet de grotere vliegtuigen in de weg die na de uitbreiding van Lelystad Airport worden verwacht, maar juist de kleine luchtvaart. Die krijgt na de uitbreiding te maken met andere routes. Die lopen precies over de locaties van de geplande windmolens.
Over de molens is ruim twee jaar gesproken tussen de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken, de provincie, gemeenten Lelystad en Dronten en de Windplan Groen.

Volgens de initiatiefnemers heeft het plan ondanks het wegvallen van twintig molens nog wel voldoende economisch perspectief en willen ze door met de ontwikkeling.
Het wachten is nu op het ontwerp-inpassingsplan in april. Na publicatie van dat plan worden er volgens de gemeente informatiebijeenkomsten georganiseerd en kan er bezwaar gemaakt worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel