'Geen extra maatregelen waterkwaliteit Bovenwater'

LELYSTAD • Za 6 april 2019 | 8:37 • Zaterdag 6 april 2019 | 8:37

Er hoeven geen extra maatregelen genomen te worden om de waterkwaliteit van het Bovenwater in Lelystad te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van het Adviesbureau Witteveen+Bos. Voortzetting van het huidige beheer en geregelde controles zijn voldoende.

Blauwalg
In 2017 werd geconstateerd dat bij een paar warme dagen het niet meer mogelijk is om in de recreatieplas te zwemmen of te recreëren vanwege het gevaar van blauwalg. Een zogeheten klankbordgroep (waterschap, provincie, watersportverenigingen, bewoners) en de gemeenteraad maakten zich sterk om de problematiek aan te pakken. Het gevolg was een onderzoek naar de mogelijkheden om de waterkwaliteit in het Bovenwater te verbeteren.

Natuurlijke zwemvijver
Het adviesbureau heeft ook gekeken naar oplossingen op de midden- en lange termijn. Daaruit kwamen vier opties naar voren: baggeren, (plaatselijk verdiepen), het verversen van het water in de winter met Markermeerwater en een natuurlijke zwemvijver. Een zwembad wordt gezien als een effectieve maatregel om een goede zwemwaterkwaliteit te garanderen in een afgesloten deel van het Bovenwater. De aanleg van een bassin van 12.000 vierkante meter wordt geraamd op negen ton.

Positief effect
Plaatselijk verdiepen verkleint het risico op algenbloei. Voor een positief effect van zowel de zwemfunctie als de bevaarbaarheid moet het Bovenwater 15 meter worden verdiept. Als de vrijkomende grond in de plas wordt verwerkt bedragen de kosten 8,3 miljoen euro. En 27 miljoen als al het materiaal moet worden afgevoerd.

Het onderwerp staat 16 april op de politieke agenda.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel