Vissers naar Straatsburg: 'Je kunt je hoofd wel neerleggen, maar zo zijn we niet ingesteld'

URK • Ma 15 april 2019 | 20:43 • Maandag 15 april 2019 | 20:43

Een groep van zo'n zestig vissers vertrekt in de nacht van maandag op dinsdag samen met hun vrouwen en kinderen naar het Franse Straatsburg. Het is voor hen een laatste poging om te voorkomen dat het Europees Parlement een streep zet door de pulskorvisserij. "Je kunt je hoofd wel neerleggen, maar zo zijn we niet ingesteld", zegt visser Juri Post.

Twee maanden geleden werd er in Straatsburg besloten om vissen met de pulskor voortaan niet meer toe te staan in de Europese Unie. Dat was een mokerslag voor de Urker vissers. Zij vissen vaak op deze manier. Met stroomstootjes worden de vissen op de bodem opgeschrikt en zwemmen ze de netten in.

Veel milieuvriendelijker dan op de oude manier vissen, zeggen de Urker vissers. Want dan slepen de netten over de bodem en moeten de schepen meer benzine gebruiken om vooruit te komen.

Visserslied
De vissers zijn van plan om dinsdag te protesteren tegen het verbod op een plein in de Franse stad. Daarnaast mogen ze in een zaaltje een brandbrief voorlezen aan Europarlementariërs. Geke's Tiental brengt dinsdag ook het visserslied ten gehore in het Europees Parlement.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel