'Tekort aan netten na verbod op pulsvissen'

URK • Wo 24 april 2019 | 6:30 • Woensdag 24 april 2019 | 6:30

Een tekort aan nieuwe visnetten dreigt Urker vissers te raken die in juni moeten stoppen met pulsvissen. Dat zegt nettenmaker VCU op Urk. Het Europees Parlement besloot vorige week dat pulskorvisserij definitief verboden wordt. De eerste groep vissers moet al op 1 juni stoppen. Als de vissers toch met hun kotter de Noordzee op willen, moet dat met traditionele netten. Bij nettenmaker VCU op Urk zorgt dit voor topdrukte.

Pulsvissers maken gebruik van stroomstootjes om platvis van de zeebodem op te schrikken. Nu vissen met schokjes verboden is, moeten kotters omgebouwd worden. Dat betekent niet dat er alleen nieuwe netten opgehangen moeten worden, ook de kettingen en kabels zijn anders. Volgens Albert Hartman van VCU gaat het ombouwen van de pulskottervloot een hele klus worden en kan die niet voor 1 juni geklaard zijn.

"Naast ons bestaande werk, dat ook gewoon doorgaat, komt dit er bij. We moeten nu zaken bedenken om iedereen te kunnen helpen", zegt Albert Hartman van VCU. In een grote loods liggen kilometers kabel en touw en staan zakken klaar met nieuwe netten. Vorige week zijn twee kotters omgebouwd en deze week staan drie andere schepen op het programma. De huidige voorraad is niet genoeg om alle kotters aan te passen. De standaard netten komen uit fabrieken in Spanje en Portugal, maar die kunnen de vraag uit Nederland niet aan.

"Een Urker geeft niet op, die gaat altijd door."

— Tromp van Slooten, visserman

Mensenwerk
Daarnaast gaat er volgens Hartman veel arbeid zitten in het pasklaar maken van de netten voor de schepen. Dat gebeurt op Urk met de hand. "Je moet je voorstellen dat in één net zo'n 120 tot 140 uur werk zit. Er is nog geen machine die dat kan doen."

Visser Tromp van Slooten is begonnen met het afwerken van de netten voor één van zijn kotters. Het bedrijf waarvoor hij werkt, heeft meerdere schepen waarvan twee met pulstuig vissen. Dat moet binnenkort stoppen en dat valt van Slooten zwaar. "We hebben zes jaar geleden een investering gedaan van 700.000 euro. Die zijn we kwijt." Ondanks de financiële tegenslag blijft Van Slooten positief ."Een Urker geeft niet op, die gaat altijd door. Het maakt niet uit op welke manier."


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (8)

 • Hassan

    Za 1 juni Zaterdag 1 juni

  Veel te effectief dat pulsen,
  Maken alles naar de bliksem ,
  Gewoon weer net als een boer de bodem omploegen en motoren naar 1500 ok,allemaal wel te verstaan

  reageer
 • Johan Cruijff

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Co2?Weg ermee.
  Gewoon allemaal lekker blijven dieselen.
  Helemaal gek in Brussel en Frankrijk.
  Helemaal gek.. wat ze recht willen hebben met co2 maken ze nu krom.

  reageer
 • Urker

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Europese Unie moet nu niet meer over klimaat gaan zitten kletsen alles wordt straks weer omgewoeld en de motoren gaan weer op 2000 pk slim bezig geweest in Brussel

  reageer
 • De rekenkamer.

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  De bodem van de Noordzee word straks weer omgeploegd door de oude techniek, brandstofverbruik gaat weer omhoog en de Co2 uitstoot word ook weer meer. Dank u Europa.

  reageer
 • Ed

    Do 25 april Donderdag 25 april

  De Nederlanders hebben het pulsvissen grootschalig ingevoerd terwijl de afspraak was dat het onderzocht zou worden. Er is onvoldoende gerapporteerd. Dus men moet de eigen rol ook nog maar eens evalueren.

 • Dr. Jake

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Elke ondernemer heeft het risico dat zijn investering niet wordt terugverdient resp. verkeerd was. Waarom zou dat nu op Urk anders moeten zijn ?

  reageer
 • JanB

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Er staat toch ook niet in het artikel dat het op Urk anders zou zijn?

 • Wiebe

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Die investering is al een paar keer terugverdiend.

 • laat alle reacties zien
 • Pieter

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Blijf toch gewoon pulsvissen. Niks aantrekken van dat hele europese gelul.

  reageer
 • Beans

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Over achter het net vissen gesproken...

  reageer
 • Wim Wever

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Nou, J. van Dijk in Katwijk heeft nog voldoende netten in voorraad en levert prima kwaliteit. Beter dan die Franse netten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert