OM eist opnieuw TBS voor poging tot moord

LELYSTAD • Wo 24 april 2019 | 14:09 • Woensdag 24 april 2019 | 14:09

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft TBS met dwangverpleging geëist tegen een 37-jarige Rotterdammer. Hij probeerde in 2017 een mede-patiënt te vermoorden in de GGZ-instelling Meerzicht in Lelystad.

Op 20 juni 2017 ging de man de kamer van een mede-patiënt in. Hij dwong het slachtoffer een drankje van lavendel en water op te drinken. Vervolgens stak hij hem met een aardappelmesje in zijn gezicht en probeerde hem te wurgen. De man dacht dat het slachtoffer juist hem iets zou willen aandoen. Zelf verkeerde hij in een psychose.

In 2018 kreeg de man een celstraf van zes maanden met TBS met voorwaarden. Het OM had dwangverpleging geëist en ging tegen het vonnis in hoger beroep. Deze lichtere TBS-maatregel heeft een beperkte tijdsduur en is zonder dwang. Het OM wil dat de man gedwongen therapie moet volgen. Deze zwaardere TBS-variant kan oneindig verlengd worden als het nodig is.

Daarnaast wil het OM dat de man opnieuw zes maanden cel krijgt. Hij heeft een flink strafblad met meerdere geweldsdelicten en bovendien een drugs- en gokverleden. "De verdachte heeft de afgelopen tien jaar voldoende kansen en mogelijkheden gekregen om zijn leven te beteren en zelfstandig af te kicken", aldus de officier van justitie. Het hof doet op 8 mei uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel