Gemeente spekt reservepot met tien miljoen

ALMERE • Do 25 april 2019 | 14:01 • Donderdag 25 april 2019 | 14:01

De economische voorspoed in Almere zet zich voort. De positieve effecten van de economie waren in de jaarrekening van 2017 al zichtbaar. Ook in het afgelopen jaar ging het Almere economisch voor de wind. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de economie van Almere zelfs het hardst van heel Nederland.

Met als resultaat dat de algemene reservepot kan worden aangevuld met ruim 10 miljoen euro. Verder is er na alle plussen en minnen bij elkaar te hebben opgeteld en afgetrokken 1,2 miljoen overgebleven, vooral doordat projecten zijn vertraagd. De totale jaarbegroting van Almere bedroeg circa 900 miljoen euro.

Wethouder Jaap Lodders van financiën laat weten gematigd tevreden te zijn. Het aantal bijstandsgerechtigden neemt af, de opbrengsten uit bouwleges nemen toe en het grondbedrijf profiteert van het economisch tij. Zo zijn er in 2018 1600 kavels voor woningen verkocht, vooral in Almere Poort en Nobelhorst. Ook is er voor bedrijven 5,3 hectare grond verkocht. Verder is er nog grond verkocht aan Rijkswaterstaat voor de verdubbeling van de A6.

Gemeente verdient miljoenen met grondverkopen
Het grondbedrijf wist het afgelopen jaar zo'n 70 miljoen euro netto om te zetten. Met dat geld wil Lodders maatregelen nemen voor het geval het weer een keer economisch minder gaat. Daarom wordt 50 miljoen euro op de boekwaarde van de grond in mindering gebracht, zodat de gemeente minder risico loopt om gedane investeringen op grond terug te kunnen verdienen.

Verder wil de wethouder de reservepot van de gemeente spekken, maar niet volledig met de overige 20,6 miljoen euro netto opbrengst. De helft (10,3 miljoen) wil hij daadwerkelijk reserveren, 4,1 miljoen euro wil hij uitgeven aan stadsvernieuwing om Haven en Buiten aantrekkelijker te maken, 2 miljoen om de achterstanden in het beheer en onderhoud van de stad weg te werken en over de resterende 4,2 miljoen kan de gemeenteraad volgens hem later beslissen.

Geld overgehouden door vertraging projecten
Naast de winst uit het grondbedrijf hield de gemeente onder aan de streep 1,2 miljoen euro over. Dit resultaat werd negatief beïnvloed doordat de gemeente het nog altijd moeilijk vindt de kosten bij de zorg goed in te schatten. Zo ontstonden er het afgelopen jaar grote tekorten op de hulp die bij mensen thuis in het gezin is geboden en op individuele begeleiding, dagbesteding en hulp bij het huishouden. Om deze tekorten te dichten, zal naar verwachting ook in de komende jaren extra geld nodig zijn.

Aan de andere kant is er ook geld overgehouden op bepaalde projecten. Dit komt vooral doordat de projecten zijn vertraagd en niet zozeer omdat de gemeente goedkoper uit was.

Gemeente komt nog zes ton tekort
Het jaarresultaat van 1,2 miljoen euro wordt dan ook gebruikt om deze vertraagde projecten dit jaar af te ronden. Daarvoor is 1,8 miljoen euro nodig, waardoor de gemeente nog zes ton uit de begroting voor dit jaar zal moeten bijpassen.

Een paar voorbeelden:
* De gemeente wil 566.000 euro steken in een project om bijstandsgerechtigden met hulp van uitzendbureaus sneller aan het werk te helpen. Het kost meer tijd dan gedacht om alle aanpassingen in de informatiesystemen door te voeren en een nieuwe werkwijze in de organisatie in te voeren.

* Voor de experimentele woonwijk Oosterwold 147.000 euro. Dit wordt gebruikt voor verdere onderzoeken en ingrepen vanuit de gemeente om de gebiedsontwikkeling in goede banen te leiden. Het afgelopen jaar was er al een extra coördinator aangesteld.

* Alle 230 oude bestemmingsplannen zijn geactualiseerd en samengevoegd tot ruim 50 plannen. Dit jaar wordt nog het bestemmingsplan Oosterwold en Floriade herzien. Ook verwacht de gemeente dat het bestemmingsplan Poort te maken krijgt met zienswijzen en beroepen. Voor juridisch ondersteuning wordt 118.000 euro weggelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (10)

 • Hannes;

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  De participanten komen met hun eigen spaargeld!
  "En de Floriade BV is ingedekt!"'

  reageer
 • Ingrid

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Geef maar terug wat over is aan de bevolking zeker de mensen die bij de voedselbank lopen ik vind het verschrikkelijk dat dat moet bestaan als ik lees dat er geld over is laat ze er iets leuks voor kunnen doen een keer 🤗

  reageer
 • Nobel bewoner

    Do 25 april Donderdag 25 april

  En oosterwold... dit kost de gemeente dus geld. Ik mag aannemen dat de grondprijs in Oosterwold kostendekkend is voor wat betreft de ambtelijke inzet....

  reageer
 • Nobel bewoner

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Van de grondopbrengsten mag de gemeente eerst de openbare ruimte in Nobelhorst in orde maken en van fatsoenlijk openbaar groen voorzien.....De eerste mensen wonen er al 5 jaar en nergens ziet het eruit. Buurtjes die wel ' afgemaakt' zijn, zijn qua openbaar groen hooguit een paar sprietboompjes. Tot zover het groene stadsdorp :(

  reageer
 • Kareltje

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Ik vroeg mij al af waarom de WOZ zo achterlijk hoog is geworden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • peter van den bemt

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Mijn eerste reactie was; dan kan er nu eindelijk eens GEDAAN worden wat er gezegd wordt: onderhoud plegen aan het openbare groen (dat is al dik 5 jaar uitermate beroerd). Maar dan laat ik even op me inwerken wat er staat. De reservepot wordt met 10 miljoen gespekt." Verder is er na alle plussen en minnen bij elkaar te hebben opgeteld en afgetrokken 1,2 miljoen overgebleven," De reservepot stond dus 8,8, miljoen in de min? Die was dus helemaal geen reservepot? Hoe kun je toch je financiéle situatie verdraaien. Gekeken ook naar de situatie van het openbare groen, nu, komt dat onderhoud nog steeds niet.

  reageer
 • Ger

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Wat een rare redenatie?waarom zou je in de min staan als je geld opzij zet? Of verdient u zoveel dat u zonder sparen een nieuwe auto kunt kopen?

 • Weinig

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Onderhoud is drama in de wijken.10.000 e besparen per maand op straat onderhoud .koopt paar autos met almeere werkt er op .lijkt net dat er hard gewerkt word in almere .ga weer een personeel in huren .net als het was 35 jaar geleden .is allmaal weg bezuinigt .

 • Karel

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Het enige groen waar men zich druk over maakt is het Flopriadegroen, en dat is ook nog nepgroen. Het onderhoud van niet alleen het groen maar ook van de stad zelf in vele opzichten is te treurig voor woorden. Dus ondanks deze financiële meevaller, zal er voor ons Almeerders niks veranderen.

 • stephan

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Dirk, er is voor 2019 maar een geringe stijging van de combi-aanslag t.o.v. 2018. Vooral de OZB is lager omdat het bedrag per € 1.000 aan waarde is gedaald. Voor 2020 zal de woningwaarde weer hoger zijn maar ik verwacht ook dan een bijstelling naar benden om de OZB maar zeer gering te laten stijgen. Dat is in andere gemeenten wel eens anders.

  reageer
 • Jan R. Bakker

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Wat je maar een geringe verhoging noemt: OZB + 9,5 %, Rioolheffing + 4,7 %, Afvalstoffenheffing + 3,7 %, totale Combi-aanslag + 5,6 %, Inflatie: + 2 %, Pensioenen - ... % .......
  En zo gaat dat al jaren.

 • Ans

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Dan kunnen we nu eindelijk doen wat nodig is: goedkope en betaalbare sociale huurwoningen neerzetten

  reageer
 • Huisje

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Is de taak van Corporaties.

 • Dirk

    Do 25 april Donderdag 25 april

  als de gemeente zo veel poen kan opsparen kunnen volgend jaar de lasten voor de inwoners naar beneden toe dus lagere ozb , lagere afvalstoffen heffing.

  reageer
 • Dirk

    Do 25 april Donderdag 25 april

  @ 13xx , dus jij vind het prima dat de lasten stijgen en je gemeente je geld op pot ?? , een ding geld op potten kan ik zelf wel daar heb t stadhuis niet voor nodig hier .

 • 13xx

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Het is verstandiger om deze poen te reserveren voor tijden wanneer het economisch niet mee zit. (Dit wordt ook wel het-dak-repareren-wanneer-de-zon-schijnt genoemd)

 • Harretje

    Do 25 april Donderdag 25 april

  En sparen om Floriade faillissement op te vangen

  reageer
 • Henk

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Waarom zou je sparen om het faillissement van een BV op te vangen? Daarom is het toch een BV? Geen aansprakelijkheid.

 • Flevoburger

    Do 25 april Donderdag 25 april

  @K tjonge
  Tjonge wat ben je lekker inhoudelijk bezig, zit je in de politiek of zo?
  ( kun je het op inhoud niet winnen dan speel je het gewoon lekker goedkoop op de persoon en dan maar hopen dat iedereen de woorden van die persoon ook niet meer serieus neemt. )

  Neem een voorbeeld aan Anna, die geeft haar kritiek nog een beetje inhoud mee.

 • K

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Ahw boehoe! Zakdoekje nodig? Wil je erover praten? Bij de huisarts kunnen ze je doorverwijzen naar speciale mensen waar je mee kan praten.

 • anna

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Wat bent u negatief ingesteld.... moet je om je heen kijken op andere plaatsen in Almere, wat de gemeente gedaan heeft..... oa Bos der Onverzettelijk gerenoveerd, fietspaden verbreed....

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert