Bewoners Muiderburght boos over uitbreiding jachthaven

ALMERE • Wo 10 april 2019 | 21:39 • Woensdag 10 april 2019 | 21:39

Bewoners van de drie Muiderburght flats in Almere Poort zijn niet te spreken over de uitbreidingsplannen van jachthaven Marina Muiderzand. Ze vrezen onder meer voor geluidsoverlast en denken dat hun uitzicht over het IJmeer wordt verpest.

De jachthaven wil hoogbouw met 60 appartementen op de plek waar nu nog zo'n 500 boten opgeslagen liggen. De jachthaven wil daarom die botenopslag verplaatsen naar de andere kant van de haven vlakbij de drie flats.

Ook is de jachthaven van plan de twee kleine catamaranstranden om te toveren tot één groot publieksstrand. Er liggen nu nog 450 catamarans bij de stranden. Die boten moeten ook naar de nieuwe opslag. Om de plannen mogelijk te maken, moet er buitendijks een stuk land komen in het IJmeer langs de huidige haven.

Masten van zeilboten zorgen voor geluidsoverlast
De bewoners vrezen geluidsoverlast van de vele masten als het waait. Ben Durlacher zegt namens zijn buren: "Door het verplaatsen van het catamaranstrand zullen er 450 masten komen waar nu alléén maar water is. Daar komt een winterberging van 500 grote jachten bij waardoor wij in totaal 950 masten erbij krijgen."

Ook vrees voor licht van autokoplampen
De bewoners vrezen ook verkeersoverlast. Durlacher: "Nu liggen er slechts zestig parkeerplaatsen voor de deur. Straks kunnen er minimaal duizend auto's aan deze kant van de haven geparkeerd worden. Dat betekent heel veel verkeersbewegingen en in de avonduren, allerlei lampen die bij je naar binnen schijnen."

Waren de bewoners niet betrokken bij deze plannen?
De bezwaarmakers zijn niet te spreken over de inspraakprocedure bij de gemeente. Begin dit jaar jaar gaven bewoners aan zich gepasseerd te voelen bij de ontwikkeling van het buitendijkse gebied. Zij willen betrokken worden bij de plannen.

Daarom heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om de bewoners te betrekken bij de procedure. Durlacher: "Tot nog toe is er één gesprek geweest. Dat heeft geen resultaat opgeleverd."

Het bestemmingsplan 'Poort buitendijks' wordt donderdagavond besproken door de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel