Bewoners Muiderburght boos over uitbreiding jachthaven

ALMERE • Wo 10 april 2019 | 21:39 • Woensdag 10 april 2019 | 21:39

Bewoners van de drie Muiderburght flats in Almere Poort zijn niet te spreken over de uitbreidingsplannen van jachthaven Marina Muiderzand. Ze vrezen onder meer voor geluidsoverlast en denken dat hun uitzicht over het IJmeer wordt verpest.

De jachthaven wil hoogbouw met 60 appartementen op de plek waar nu nog zo'n 500 boten opgeslagen liggen. De jachthaven wil daarom die botenopslag verplaatsen naar de andere kant van de haven vlakbij de drie flats.

Ook is de jachthaven van plan de twee kleine catamaranstranden om te toveren tot één groot publieksstrand. Er liggen nu nog 450 catamarans bij de stranden. Die boten moeten ook naar de nieuwe opslag. Om de plannen mogelijk te maken, moet er buitendijks een stuk land komen in het IJmeer langs de huidige haven.

Masten van zeilboten zorgen voor geluidsoverlast
De bewoners vrezen geluidsoverlast van de vele masten als het waait. Ben Durlacher zegt namens zijn buren: "Door het verplaatsen van het catamaranstrand zullen er 450 masten komen waar nu alléén maar water is. Daar komt een winterberging van 500 grote jachten bij waardoor wij in totaal 950 masten erbij krijgen."

Ook vrees voor licht van autokoplampen
De bewoners vrezen ook verkeersoverlast. Durlacher: "Nu liggen er slechts zestig parkeerplaatsen voor de deur. Straks kunnen er minimaal duizend auto's aan deze kant van de haven geparkeerd worden. Dat betekent heel veel verkeersbewegingen en in de avonduren, allerlei lampen die bij je naar binnen schijnen."

Waren de bewoners niet betrokken bij deze plannen?
De bezwaarmakers zijn niet te spreken over de inspraakprocedure bij de gemeente. Begin dit jaar jaar gaven bewoners aan zich gepasseerd te voelen bij de ontwikkeling van het buitendijkse gebied. Zij willen betrokken worden bij de plannen.

Daarom heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om de bewoners te betrekken bij de procedure. Durlacher: "Tot nog toe is er één gesprek geweest. Dat heeft geen resultaat opgeleverd."

Het bestemmingsplan 'Poort buitendijks' wordt donderdagavond besproken door de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (12)

 • Ger

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Heel bijzonder, mensen die bij een jachthaven willen wonen houden niet van het tikkende geluid van lijnen tikkend tegen de mast van hun zeilboten.

  reageer
 • Karel

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Nergens meer rustige plekken in Nederland. We gaan daar langzaam maar zeker naartoe. Geheel terecht dat deze mensen klagen. Het gaat ten eerste om flinke geluidsoverlast die extra wordt versterkt door het water. Verder scheelt het nogal of 60 of 1000 auto's voor je deur parkeren. Dat is ook nog eens een stuk milieuoverlast en lawaai erbij. En koplampen en het licht ervan zijn wel degelijk heel hinderlijk, zeker voor de lagere verdiepingen. Ik wens de bewoners veel succes, maar ik zeg er wel bij: deze gemeente is er niet voor de bewoners.

  reageer
 • Ali

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Daar gaan we weer. Het niet in mijn achtertuin syndroom speelt weer op. Het is ook nooit goed en je kunt over van alles en nog wat zeuren. Lawaai van het geklapper van de de masten is ook een drogreden.

  reageer
 • Frans

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Het is echt ongelooflijk... we kunnen overal een probleem van maken .... dat wordt echt een probleem

  reageer
 • Ruud

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Tja gaan we wonen op een stadsplein klagen we over geluid.
  Gaan we wonen bij schiphol gaan we klagen . Ga je wonen naast een haven die er al jaren zit. Dan ga je klagen over de bootjes en zeiltjes.
  Pfff wat zijn we toch een klaag volk.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frans

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Lichtinval van autolichten? In de flat...? Schijnen die autolampen dan omhoog?

  reageer
 • De Sjaak

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Elk nadeel heeft zijn voordeel, met het toekomstige uitzicht zal de verkoopprijzen van deze dure flats met tonnen dalen, dus betalen ze veel minder ontroerend goed belastingen dus wat zeuren ze nu!

  reageer
 • Dirkje

    Do 11 april Donderdag 11 april

  U heeft duidelijk geen idee van het bedrag aan OZB ten opzichte van de waarde van een eigendom.

 • Havenees

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Hypocriet. Zelf in zo’n flat gaan wonen en dan gaan klagen over een paar bootjes.

  reageer
 • Bertus

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Volgens mij klagen ze over nog meer hoogbouw en parkeeroverlast.... En dat kan ik me goed voorstellen...

 • Dirkje

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Grappig toch. De Marina was er eerst. De flats zelf bederven het uitzicht van de mensen in Muiderberg en in Almere-Poort. Maar zij willen nu anderen beletten in hun ontwikkeling.

  reageer
 • hero

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Nou.... Ik snap het wel. Wel eens het geklikt van de masten gehoord bij een beetje wind??? En zo, n enorm aantal naast je appartement gebouw..... Tjonge..

  reageer
 • Dirkje

    Do 11 april Donderdag 11 april

  De haven was er eerst. Met bootjes met masten.

 • Erwin van marle

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Gemeente Almere waar alles kan. Houd je bewoners vast en tevreden. Maak eerst je eigen verwachtingen en beloftes.af!! Kwaliteit van Almere hooghouden ipv aantal woningen zonder voorzieningen in Bv Almere poort te bouwen
  . Overbuurman. Erwin van marle

  reageer
 • Almere

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Stel piepers. Geniet van het leven!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert