Marina Muiderzand: "Gemeente is niet slagvaardig"

ALMERE • Di 14 mei 2019 | 22:00 • Dinsdag 14 mei 2019 | 22:00

"De gesprekken met de gemeente lopen vast op het moment dat wij vragen echt actie te ondernemen op alles wat we al met elkaar hebben afgesproken om te gaan doen. En daar lijkt de gemeente niet slagvaardig in. Er moet nu een keer duidelijkheid komen." Dat zegt Nanke den Daas, eigenaar van jachthaven Marina Muiderzand in Almere Poort.

Zij liet eerder in een brief aan het het Almeerse college van burgemeester en wethouders weten dat Marina Muiderzand zich terugtrekt uit het overleg over de herinrichting van het gebied rond de jachthaven aan het IJmeer. "We zijn al sinds 2012 aan het praten, we hebben samen met de gemeente en projectontwikkelaar Amvest mooie plannen gemaakt. We hebben die plannen in 2013 en 2016 uitgebreid besproken met bewoners, maar er worden vervolgens geen knopen doorgehakt", aldus Den Daas.

Wat vindt de gemeente van de kritiek?
De gemeente laat in een reactie weten dat er eerst weer nieuwe gesprekken met onder andere omwonenden van de jachthaven komen, voordat er een stap wordt gezet. Ze begrijpt dat dat niet de uitkomst is waar Marina Muiderzand op had gehoopt.

Den Daas vraagt zich af hoeveel tijd de gemeente mag nemen om belangen af te wegen. "Inspraakprocedures zijn belangrijk en daar hebben we ook inspanning voor geleverd. We hebben een paar keer uitgebreid met bewoners gesproken en laten zien wat er voor hen gaat veranderen. Maar op het moment dat er een nieuwe gemeenteraad is en er nieuwe wethouders zijn, zoekt men opnieuw het gesprek omdat er niet wordt doorgeschakeld op beslissingen die al genomen zijn", vindt de eigenaar van Marina Muiderzand.

Wat zijn de plannen?
De plannen van Marina Muiderzand, de gemeente en projectontwikkelaar Amvest gaan vooral over de herinrichting en buitendijkse uitbreiding van het gebied rondom de jachthaven in Poort. Het huidige catamaranstrand met bijbehorende winterstalling moet worden verplaatst, er komt een openbaar strand en de parkeerplaatsen moeten op een andere plek komen. Om dit te kunnen betalen worden er ook appartementen gebouwd en komt er retail.

Bewoners van de drie naastgelegen Muiderburght flats zijn boos over deze plannen. Zij vrezen voor onder meer geluidsoverlast en denken dat hun uitzicht over het IJmeer wordt verpest. En dus blijft de gemeente hierover gesprekken voeren met de bewoners. Den Daas van Marina Muiderzand vindt dat die gesprekken niet tot in de eeuwigheid door kunnen blijven gaan. "Na zeven of tien jaar zijn er alweer andere bewoners gekomen en dan moet alles weer bij het begin beginnen. Op een gegeven moment moet je er een keer doorheen om de beslissing te nemen. Pak door met het bestemmingsplan, of het nu positief of negatief is, maar dan kunnen wij in ieder geval verder", vindt de eigenaar van Marina Muiderzand.

"Ik vind dat wij een prijs verdienen voor het lange wachten. Mensen zeggen tegen mij, je wilt zo snel, maar na zeven jaar kun je niet meer zeggen dat het snel is. Bovendien begint voor ons het seizoen weer en dat betekent dat we onze focus weer op onze gasten gaan leggen. Daar hebben we onze tijd en aandacht voor nodig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel