Poort Buitendijks in gevaar door stikstofnorm

ALMERE • Di 17 september 2019 | 12:15 • Dinsdag 17 september 2019 | 12:15

Het gebied Poort Buitendijks in Almere voldoet niet aan de stikstofnorm. Daardoor komen de plannen die begin dit jaar werden gepresenteerd in gevaar. Het gebied Poort Buitendijks strekt zich uit vanaf de Hollandse Brug tot ver voorbij het catamaranstrand. Er liggen een jachthaven, appartementencomplexen en het evenementenstrand, bekend van Zand en de Libelle zomerweek.

In de nieuwe plannen voor dit gebied staat dat er appartementengebouwen bijkomen, dat het catamaranstrand wordt verplaatst en dat het festivalstrand wordt uitgebreid. De provincie Flevoland waarschuwt de gemeente Almere dat het huidige bestemmingsplan niet voldoet aan de nieuwe richtlijnen. Omdat het natuurgebied het Naardermeer dichtbij ligt, is de stikstofuitstoot te hoog. De provincie laat het over aan de gemeente om het probleem op te lossen.

Een uitspraak van de Raad van State zorgt voor grote problemen in Nederland. De Raad vernietigde plannen van het Rijk om de uitstoot van stikstof met maatregelen te compenseren. Het Rijk moet nu nieuwe maatregelen bedenken.

Door de uitspraak liggen tientallen projecten stil. Het kabinet heeft een lijst opgesteld van grote projecten die nu in gevaar komen, omdat deze niet voldoen aan de nieuwe normen. Op die lijst staan onder meer vliegveld Lelystad, de versteviging van de Markerwaarddijk en diverse windparken.

Almere Poort wordt niet specifiek genoemd door het kabinet. De provincie heeft het probleem wel gezien en heeft een brief gestuurd aan de gemeente. Daarin staat dat het bestemmingsplan niet meer voldoet en dat de "onderbouwing omtrent stikstof gedateerd en onvoldoende gemotiveerd" is.

De gemeente Almere ontkent dat er problemen zijn met stikstof of dat er projecten stil komen te liggen of op slot zitten. Verdere vragen worden niet beantwoord, omdat eerst de gemeenteraad moet worden geïnformeerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel