Autofabrikant Spyker heeft moeite met betalen huur

ZEEWOLDE • Vr 26 april 2019 | 14:08 • Vrijdag 26 april 2019 | 14:08

Sportwagenfabrikant Spyker heeft moeite met het betalen van de huur van een opslagloods in Zeewolde. Dat bleek vrijdag tijdens een kort geding tussen Spyker en de verhuurder van het pand. "Het is geen betalingsonwil, maar betalingsonmacht", zo gaf de advocaat van Spyker aan.

Spyker gebruikt de ruimte aan de Oogstweg op bedrijventerrein Trekkersveld voor de opslag van machines en materialen. Ook staan er enkele onafgebouwde auto's. Omdat betalingen voor de huur geregeld op zich laten wachten, wil de pandeigenaar het huurcontract met Spyker beëindigen. Spyker wil het pand juist nog een tijd huren omdat verplaatsing van de inboedel erg lastig zou zijn.

Turbulent verleden
Onder leiding van topman Victor Muller maakte Spyker een aantal jaren geleden turbulente tijden door. De autofabrikant uit Zeewolde was eigenaar van een Fomule 1-team en nam het zieltogende Zweedse automerk Saab over. De krachtenbundeling tussen de twee verlieslatende bedrijven werd geen succes. Eind 2011 ging Saab failliet. Spyker verliet in 2013 via de achterdeur de Amsterdamse beurs en werd het jaar daarna eveneens failliet verklaard. Dat besluit werd in hoger beroep teruggedraaid, waarna Muller een regeling wist te treffen met de schuldeisers. Het bedrijf gaf vervolgens aan weer luxe sportwagens te gaan produceren, maar het is sindsdien erg stil gebleven.

Op papier is Spyker inmiddels gevestigd in Engeland, maar in Zeewolde staan nog steeds de meeste spullen. Het huidige pand wordt sinds april 2017 gehuurd. Het gaat om een ander gebouw dan de locatie waar Spyker jarenlang auto's produceerde. Dat pand aan de Edisonweg wordt tegenwoordig gebruikt door Van Amersfoort Racing.

Nog een paar maanden de tijd
Tijdens het kort geding bij de rechtbank in Almere kwamen Spyker en de verhuurder uiteindelijk tot een akkoord. Als de autofabrikant vóór 3 mei een bedrag van 16.000 euro overmaakt, dan mag het bedrijf nog tenminste drie maanden in het pand blijven zitten. Vervolgens kan de huurovereenkomst per maand worden verlengd. Uiterlijk 31 oktober moet het gebouw leeg worden opgeleverd en moet Spyker zijn vertrokken.

Het betalen van de huur is volgens de advocaat van Spyker inmiddels wel weer mogelijk nadat er afgelopen nacht 'nieuwe fondsen zijn binnengekomen' bij de autofabrikant.

Financieel directeur Arjen Dikken wilde na afloop van het kort geding niet ingaan op vragen over de productiestatus van nieuwe Spyker-sportwagens. "Niet in deze fase", zo liet hij weten.

Het pand waar het om gaat:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Rob

    Zo 28 april Zondag 28 april

  Waren altijd al wanbetalers en lieten hun toeleveranciers op hun geld wachten, snap niet dat er nu weer een betalingsregeling is getroffen met deze club van Müller die overal mee weg lijkt te komen.

  reageer
 • Pimzeewolde

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Zo, weer wat respijt, want die 16.000 euro wordt toch niet gestort.

  reageer
 • Jaap

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Verhuren aan zo’n financieel zwakke partij is vragen om problemen, en die zijn er nu dan ook. Maar ja, als dollartekens in de ogen leidend zijn......!

  reageer
 • Karel

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Nieuwe fondsen aangeboord? paar geldschieters die er maling aan hebben dat ze het kwijt zijn. lijkt haast op een ponzi-schema dat spyker cars

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert