Slagkracht Brandweer Flevoland staat onder druk

FLEVOLAND • Di 30 april 2019 | 21:47 • Dinsdag 30 april 2019 | 21:47

De vakbekwaamheid, paraatheid en slagkracht van de brandweermannen in Flevoland staan onder druk. Zonder extra geld dreigen die onder een acceptabel niveau te komen. Het bestuur van de Veiligheidsregio Flevoland meent dat er voor dit jaar zo'n 1,5 miljoen euro extra nodig is. De Flevolandse gemeenten moeten hier nog mee instemmen.

Het afgelopen jaar moest de brandweer noodmaatregelen nemen om de paraatheid op orde te houden zonder al te veel over het budget heen te gaan. Zo moesten er meer beroepskrachten worden ingezet en werd er minder met reële situaties geoefend om de kosten te drukken. Zeer ongewenste ontwikkelingen, zo constateert de Veiligheidsregio.

De situatie trekt bovendien een wissel op het personeel als het gaat om de onderlinge relaties en het hebben van vertrouwen in elkaar. De verlofmogelijkheden zijn beperkt waardoor de werkdruk toeneemt.

Op de vraag of zonder dat geld de veiligheid in het geding komt, antwoordt directeur Joep Rozendal van de brandweerzorg diplomatiek: "Er zijn in Nederland eisen gesteld aan de brandweerzorg. We willen graag aan die standaarden voldoen voor de veiligheid van onze mensen en voor de veiligheid van de burger in Flevoland. Daarom stellen we maatregelen voor."

Groot verloop onder de vrijwilligers
Brandweer Flevoland kreeg het afgelopen jaar te maken met meer uitgaven voor het opleiden en certificeren van vrijwilligers als gevolg van veel personele wisselingen. Maar liefst 53 manschappen en bevelvoerders verlieten het afgelopen jaar de organisatie. Dat betreft 14% van de circa 380 vrijwilligers. "Dat is een hoog percentage", zo stelt de directeur Brandweerzorg Flevoland. "Landelijk ligt dat op zo'n 10-12% en dat is ook al hoog."

Er moeten dan ook steeds vaker nieuwe vrijwilligers worden aangetrokken en worden opgeleid. "Vroeger bleef iemand dertig jaar. Nu is dat een jaar of tien." En nieuwe mensen vinden, is steeds lastiger. Daarbij komt dat het zo'n twee jaar duurt voordat nieuwe vrijwilligers de opleiding hebben afgerond. "En de vrijwilligers zijn op de dag zelf minder lang inzetbaar", aldus Rozendal.

De regio groeit, het aantal calamiteiten stijgt
Naast het grote verloop bij de vrijwilligers, heeft het korps ook te maken met een groeiende regio. Het aantal incidenten is gestegen van 2749 in 2017 naar 3183 in 2018. Door de groei vinden de incidenten op steeds grotere afstand van de kazernes plaats.

De kazerne in Almere Stad zou dan ook op den duur richting Almere Poort moeten verhuizen, zo staat in het jaarverslag van vorig jaar. Ook is een extra kazerne op de grens tussen Almere en Zeewolde op een gegeven moment nodig doordat Oosterwold zich sneller ontwikkelt dan verwacht.

De back-up is onvoldoende
Dat de brandweer het steeds moeilijker heeft, is te zien aan de jaarlijks oplopende opkomsttijden. De brandweer weet in heel Flevoland in 64 procent van de gevallen tussen de 5 en 10 minuten aanwezig te zijn na ontvangst van een melding. Landelijk ligt de norm op 90 procent.

Volgens de directeur Brandweerzorg doet Flevoland het op dit punt landelijk gezien nog niet eens slecht. Hij wijst daarbij op de recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waaruit blijkt dat Flevoland op plek 7 staat met een gemiddelde opkomsttijd van 7,5 minuut.

De zorgen van Rozendal zitten meer bij de back-up, de tweede auto die uitrukt nadat een melding van een grotere calamiteit is binnengekomen. Vooral in Lelystad zijn daarvoor op de dag niet meer genoeg vrijwilligers paraat. Die zijn dan nu ook vervangen door vier beroepskrachten, anders kon de back-up bij een woningbrand niet meer worden gegarandeerd.

In het jaarverslag van vorig jaar worden er ook geen doekjes om gewonden: "De realiteit van vandaag laat zien dat de veiligheid van onze burgers en medewerkers in het geding komt, omdat er onvoldoende back-up is. De paraatheid en slagkracht van de eerste en opvolgende tankautospuiten zijn daarom strategische thema's voor de komende jaren."

De nieuwe brandweercommandant John van der Zwan trok direct na zijn aantreden in december al aan de bel tijdens een commissievergadering in Noordoostpolder. Hij noemde de Veiligheidsregio Flevoland een 'fragiele organisatie bij rampen'.

Overigens werd al vanaf 2014 door bezuinigingen op de eerste wagen met minder brandweermannen uitgerukt.

Meer inzetten op werven van vrijwilligers
Ook wordt in het jaarverslag specifiek de paraatheid en slagkracht in de gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde aangehaald. Die zijn kwetsbaar op doordeweekse dagen en tijdens vakantieperiodes.

Er zal in deze gebieden dan ook extra ingezet moeten worden op het werven van nieuwe vrijwilligers. De komende tijd zit de brandweer om tafel met de diverse gemeenten om te kijken hoe zij daaraan kunnen bijdragen. Zo zijn er bijvoorbeeld gemeenten elders in het land waarbij vrijwilligers voorrang krijgen op een woning.

De mogelijkheden zijn wat Rozendal betreft nog niet uitgeput. Zo vindt in Noord-Holland-Noord een pilot plaats om vrijwilligers minder taken te geven waardoor ze sneller zijn opgeleid en minder geld kosten. Ook kan er nog meer ingezet worden op het aantrekken van meer brandweervrouwen.

Hoe de toekomst er verder gaat uitzien, is volgens hem nog niet te overzien. Voor nu is het volgens de Veiligheidsregio Flevoland nodig dat er zo'n 1,5 miljoen euro bijkomt. Of dit bedrag voor de volgende jaren ook nodig is, wordt nog bekeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (16)

 • Anoniem

    Ma 6 mei Maandag 6 mei

  7 jaar geleden waren het echt nog cowboys gelukkig is dat tegenwoordig niet meer, dat gaat nu wel even beter qua groepsgevoel, en natuurlijk moeten er wat dingetjes veranderen maar dat eeuwige afgeven van je op de gehele brandweer dat is zo ontzettend triest! maar ondertussen wel tegen iedereen zeggen dat je brandweerman bent en in je privé met brandweerkleding rondlopen terwijl dat ondertussen wel 7 jaar geleden is geweest hahaha dat is pas triest en zielig, gelukkig zijn we van die vrijwilligers af, het vrijwilligerssysteem van toen is nu gelukkig helemaal niets meer van over dan een paar klagers vanaf de zijlijn.

  reageer
 • Van Slooten

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Extra Euro's zijn altijd welkom bij de brandweer

  reageer
 • B

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Thomas, vooral economische vooroordelen tegen babyboomers zijn er genoeg, alleen ze kloppen lang niet allemaal!
  Bovendien is het wel heel makkelijk die naoorlogse generatie de schuld in de schoenen te schuiven naarmate zij ouder wordt.
  Vraag blijft wie voor die mega grote groep en haar uitwerkingen op de samenleving nou eigenlijk verantwoordelijk is? Babyboomers hadden dan weliswaar het gemak en zekerheid van een vaste baan maar spaarden ook! Kochten pas een huis als er voldoende gespaard was. Als ik dan kijk hoe ik mijn idealen heb kunnen doorgeven aan mijn kinderen dan staan daar stuk voor stuk dijken van mensen die geen enkel nadeel hebben ondervonden kind van een babyboomer te zijn. In tegendeel! En dan heb ik het over tijden die tijdens hun opvoeding en studietijd bestonden uit rijkdom en armoede.

  reageer
 • Vrijwilliger

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Gooi die 1,5 miljoen euro maar op de vergoeding van de vrijwilligers. Wij krijgen een heel kleine vergoeding terwijl we dag en nacht klaar staan voor de samenleving, nuchter blijven op het moment dat anderen gezellig een drankje drinken en met de meest heftige incidenten in aanraking komen. Meer waardering en meer geld voor de vrijwilligers zou een mooi begin zijn.

  reageer
 • Goeroe joeroe

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Helemaal gelijk, laat het kader maar eens inleveren!
  Geweldig wat jullie doen met gevaar voor eigen leven ✌️

 • Yvon

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Ja daar heb je volkomen gelijk in. Ik vind dat er sprake is van ernstige onderwaardering. En die kleine vergoeding heb ik al eerder van iemand gehoord. Toen dacht ik al dat is compleet van de zotte. Begrijp ook niet waarom de brandweer vrijwilligers niet in vast dienstverband kunnen komen of zij moeten dat niet willen?

  De meest heftige incidenten I know, daar zou veel betere nazorg voor moeten zijn en ook meer begrip. Het gros der mensen staat niet stil bij wat brandweer, ambu en politie te verwerken krijgen. Dus 1,5 miljoen bij de vrijwilligers en dan extra geld uit de reserve pot om de andere problemen te verzachten of bij voorkeur op te lossen. Lijkt me een strak plan

 • Harry

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Teveel organisaties richten zich op vrijwilligers. We hebben banen voor mensen nodig en geen vrijwilligers die goed bedoelt werk verrichten van mensen die geacht worden tot hun 68e te werken!? Een woning voor brandweermensen die zich als vrijwilliger aanmelden is een farce. Je meldt je aan, krijgt dan zeker een woning en stopt ermee... Brandweer maakt zich te kwetsbaar. Veiligheid kost geld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Yvon

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Ja het is een zooitje. De gemeente almere gaf aan dat het ons economisch voor de wind gaat en dat er ruim 10 miljoen in de reservepot is gestopt. Daar kan vast wel 1,5 miljoen vanaf. Persoonlijk vind ik ook dat de brandweer moet bestaan uit beroepskrachten, dus gewoon een voltijdbaan met een vast contract. In allerlei sectoren werkt men met stagiaires en vrijwilligers. Dit houdt in dat er dus in die sectoren tekorten zijn dus neem mensen aan ipv vrijwilligers het werk te laten doen.Laat vrijwilligerswerk over aan mensen die bv na hun pensioen zich nog enkele uren pw nuttig willen maken maar laat vrijwilligers niet werk overnemen waar je gewoon een betaalde kracht voor in dienst zou moeten nemen. Alhoewel iedereen in welk beroep dan ook zijn steentje bijdraagt en belangrijk voor de maatschappij zijn, zijn brandweer, politie, ambulance toch wel heel essentieel. Ondanks gemopper op politie,brandweer en ambulance slaken we naar ik aanneem een zucht v verlichting als ze ons in nood te hulp schieten en in een hoop gevallen zelfs ons leven redden. Voor al die mensen die dag en nacht voor ons klaar staan soms met gevaar voor eigen leven neem ik mn petje af en naar mijn mening mag daar de beurs voor getrokken worden ipv subsidies voor onzinnige kunstwerken, floriade, megalomane ego projecten. Luister naar mensen uit de praktijk zij weten waar iets mis gaat en wat er nodig is om dit te voorkomen en /of recht te trekken en houdt op mensen aan te trekken die alleen vanuit theorie spreken en de meest onzinnige regels ed willen doorvoeren waardoor iets onwerkbaar wordt.

  reageer
 • Anoniem

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Yvon, je snapt er nog steeds helemaal niets van. Dit zijn andere vrijwilligers dan jij denkt. Lees eens op Google.

 • Yvon

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Er staat in het bericht dat om de kosten te drukken en niet al te ver over het budget heen te gaan er vaker een beroep moest worden gedaan op beroepskrachten. Dus ben ik van mening dat je dan meer personeel in vaste dienst moet nemen. Ik stel niet dat vrijwilligers bij de brandweer koffie schenken of een bingo begeleiden integendeel zelfs. Ik stel dat de term vrijwilliger en het inzetten van vrijwilligers moet zijn voor mensen die met pensioen zijn en zich graag nuttig willen maken na pensionering. En dat bedrijven of instellingen gewoon personeel moeten aannemen ipv vrijwilligers het werk te laten doen waar je een werknemer of werknemers voor in dienst zou moeten of kunnen nemen. Waar vandaan komt dat ik mij schaam voor vrijwillige brandweerlieden????? Dat raakt echt kant noch wal.

 • Hans

    Do 2 mei Donderdag 2 mei

  Jeetje Yvon, het gaat over de vrijwillige brandweer. Dat zijn geen burgers die de bingo begeleiden voor niets. Maar een keurig uur en standby salaris hebben. Ze hoeven alleen niet paraat te zijn in de kazerne, maar worden opgeroepen vanaf huis of werk.
  Wederom slaat u de plank mis met opmerkingen. Schaamt u zich voor de vrijwillige brandweer! Ze hebben een volledige opleiding gehad!

 • Anoniem

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Vrijwillige brandweer is iets anders dan vrijwilligers werk hoor Haha.
  Het is geen koffie schenken in het bejaardehuis. De vrijwillige brandweermannen en brandweervrouwen zijn hetzelfde opgeleid als beroeps-brandweermensen het verschil is dat ze naast de brandweer ook nog een andere baan hebben. T zou nog veel meer geld kosten als je alle posten bezet met beroeps-brandweer mensen ik weet niet hoe je dat voor je ziet.

 • Anton

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Vet doorgeslagen blingbling en haantjescultuur. Veiligheidsregio is zeer hebzuchtig in alle nieuw speeltjes en technische snufjes. Natuurlijk is een goede technische uitrusting belangrijk voor het redden van mens en dier. Maar het belangrijkste is nog steeds de menselijke factor.
  De veiligheidsregio is doorgeschoten in managerslagen en allerlei staffuncties. Voor iedere persoon op de brandweerauto zit er ongeveer 1 persoon in een staffunctie. Ieder jaar een bak met geld heenbrengen is geen oplossing. Hou de organisatie goed tegen het licht en investeer in de zaken die echt nodig zijn.
  Onnodig vernieuwen van brandweerauto’s omdat er toevallig een nieuwer type op de markt is, is volledige onzin. Denk ook aan de hypermoderne brandweerspeelbootjes die vorig jaar zijn aangeschaft. Er waren toch boten beschikbaar?

  reageer
 • Brandweerman

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Het blijft een haantjes cultuur.. veel te veel mensen die naar tekenfilms kijken en allemaal de Robin hood of superman willen uithangen en zich als individu gedragen, het blijft een team sport en je moet het samen doen.. daar komt nog eens bij dat de brandweerorganisatie zich als zeer onbetrouwbare partner opstelt, ze kunnen afspraken niet waarmaken, ze kunnen beloftes (bijvoorbeeld nieuwe ts) niet nakomen.. tijdens de bezuinigingen durfde ze niet uit te spreken of onze posten wel allemaal open zouden blijven in de noordoostpolder.. en dan nu met deze constatering komen, valt niet mee om leden te werven wanneer je vanuit de organisatie zoveel onduidelijkheid mee krijgt.. en dan ook de lat voor cursussen en aantal oefenavonden steeds hoger leggen om zichzelf maar in te dekken op het moment dat het mis zou gaan.. kijken hoe lang we dit nog volhouden..

  reageer
 • Harry

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Zijn heel wat vrijwilligers vertrokken omdat ze geen zin meer hadden aan alle eisen.

  Je kunt beroeps en vrijwilligers ook niet met elkaar vergelijken en ook niet eisen van mensen dat ze in de avond en weekend dit bijspijkeren.

  Uiteindelijk hou je niemand over.

  reageer
 • Thomas

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Ergens is dit alles te verwachten toch? Het luxeleventje van de vorige generatie; iedereen een vast contract, baan-voor-het-leven, geen schulden, lage premies? Dat leventje is voor de huidige generaties voorbij.

  De babyboom generatie heeft nooit willen hervormen en altijd groots willen leven. Daardoor moeten er nu grote rekeningen betaald worden door de generaties erna.

  De generaties erna die dus, heel logisch, meer gericht zijn op hard werken, geld verdienen en meer moeten doen om hetzelfde te bereiken. Dan is er minder ruimte voor vrijwilliger zijn.

  reageer
 • Cindy-Lou

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Jeetje, daar moet toch echt wat aan gedaan worden. Het gaat toch om de veiligheid van de burgers.

  reageer
 • Dirk

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  staat je huis in de fik daar , zelf blussen .

 • Diana

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Brandweerman/vrouw is een heel mooi beroep, heb als nichtje een dag mogen meelopen. Vond het Geweldig, het is meer dan alleen leed, Wat veel mensen denken. Wij mogen dan als mensen ook dankbaar zijn dat deze mensen ons uit de brand helpen;) letterlijk & figuurlijk.. sommige dingen hebben we helaas zelf niet in de hand, maar deze mensen doen echt meer dan hun best!

  reageer
 • Yvon

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Ja helemaal mee eens en ook nog regelmatig met gevaar voor eigen leven. Geldt ook voor politie, ambu etc.

 • Jan

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Ja de brandweer maar bezuinigen al beginnen met de vrijwilligers in Almere weg te werken en dan roepen we hebben te weinig vrijwilligers Ik kan me nog herinneren dat we in Almere Buiten zeiden hier gaan we niet mee akkoord toen waren we te kritisch toen mochten we oprotten

  reageer
 • K

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Heb je het artikel überhaupt wel gelezen? Je kraamt echt onzin uit.

 • Peter

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Beste Jan en Bob, jullie zijn echte kenners zo te lezen! Kleine correctie, de brandweer bezuinigd niet maar de 6 zes betrokken gemeenten in Flevoland willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten!

 • Jan

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Helemaal met je eens Karel en vooral Maar blijven bezuinigen en roepen dat we met Minderman naar een brandweer moeten met z'n vieren in plaats van met zijn zessen ook een stuk veiligheid

  reageer
 • Bob Bustraan

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Gek he, eerst iedereen weg pesten en nu zit je met een bak met strond.
  Toen wij dit 7 jaar geleden aangaven was dat niet zo, we konden vertrekken.
  Nou meneer Borninkhof los het nu zelf maar op 😀😀😀

  reageer
 • Karel

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Grappig. Dit soort problemen waren er niet met een gemeentelijke brandweer. Alle opschaling binnen Flevoland kost de burger veel extra geld. En wat een kritiekloos stuk eigenlijk. Niets over het mismanagement van het vertrokken management. Een commandant die niet eens in de regio woonde.... tijd voor een
  Rekenkamer onderzoek ?

  reageer
 • Cindy-Lou

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Henk helemaal gelijk. Beter geld naar de brandweer dan naar die veredelde woonwijk de Flopriade.

 • Henk

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Dat is niet erg Cindy Luis. Betreft onze veiligheid. Mag je niet (te veel) op bezuinigen. Die Floriade..... lekker belangrijk!

 • Freek 3

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Toen was almere ook kleiner.

 • Jan

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Brandweermannen tekort, leraren tekort, zwaar overbelaste jeugdzorg, ziekenhuis gesloten in Lelystad; waarom betalen we zoveel belasting aan de overheid die basistaken niet uitvoert??

 • Cindy Luis

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Dit gaat nog meer kosten dan de Floriade Karel!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert