VVD'er Jaap Lodders stopt als wethouder

ALMERE • Do 2 mei 2019 | 14:33 • Donderdag 2 mei 2019 | 14:33

VVD'er Jaap Lodders legt zijn functie als wethouder in Almere neer en verlaat de politiek. Na 25 jaar in het openbaar bestuur wil hij meer aandacht besteden aan het thuisfront.

"Ik voel me verantwoordelijk voor een goed openbaar bestuur in Almere [..] Ik merk op dit moment dat dat me moeite kost. Dat is niet goed voor mijzelf, maar ook niet goed voor de gemeente Almere", aldus Lodders in zijn ontslagbrief aan de burgemeester.

Per 1 juni gaat hij aan de slag als bestuurssecretaris/coördinator belangenbehartiging van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

De VVD'er legt na een jaar zijn functie als wethouder in Almere neer. Hij was onder meer verantwoordelijk voor financiën, sport, dienstverlening en bedrijfsvoering. Lodders hoopte op een 'frisse start'. "Ik heb echter gemerkt dat het wethouderschap ook hier een stevige inbreuk doet op je persoonlijk leven en functioneren." Na lang wikken en wegen koos de VVD'er daarom voor een functie buiten het openbaar bestuur.

Lodders stopt over twee weken als wethouder. Hij heeft aangegeven geen gebruik te willen maken van zijn recht op wachtgeld. De fractie van de VVD is hard op zoek naar een vervanger voor Lodders op de portefeuille financiën. Fractievoorzitter Ulysse Ellian verwacht daar nog wel een aantal weken voor nodig te hebben.

Lodders wil zijn vertrek als wethouder niet voor camera toelichten.

Lange politieke loopbaan
Jaap Lodders begon in 1994 als raadslid in de gemeenteraad van Lelystad. Na acht jaar raadslidmaatschap werd hij wethouder in die gemeente.

In zijn tweede termijn als wethouder werd hij weggestuurd na een motie van wantrouwen. De motie had overigens niets te maken met zijn functioneren, maar de houding van de VVD in de gemeenteraad. De partij wilde geen geld uitgeven aan multifunctionele accommodaties en stemde tegen de najaarsnota. De gemeenteraad keerde zich vervolgens tegen de VVD en ook tegen Lodders.

Na een carrière in de gemeentepolitiek stapte Lodders over naar de Provinciale Staten. In 2011 werd hij gedeputeerde voor de VVD en had hij onder meer Lelystad Airport in zijn portefeuille. Hij was gedeputeerde tot vlak na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar. Lodders kreeg toen het aanbod om wethouder te worden in de gemeente Almere.

De VVD'er was de enige wethouder in het college die niet in de gemeente Almere kwam wonen. Al tijdens de selectieprocedure gaf hij aan dat hij in buurgemeente Zeewolde bleef wonen, drie kilometer van de Almeerse gemeentegrens. In eerste instantie zou hij als wethouder van de Floriade komen, maar dat werd uiteindelijk Tjeerd Herrema.

In februari kreeg Lodders een motie van wantrouwen voor de kiezen. Een aantal politieke partijen vond dat hij de gemeenteraad niet tijdig had geïnformeerd over de voortgang van de Floriade. Die motie werd uiteindelijk verworpen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel