Herrema: 'Ik heb de collegevorming verstoord'

ALMERE • Vr 29 juni 2018 | 12:21 • Vrijdag 29 juni 2018 | 12:21

De uitkomst van de coalitie-onderhandelingen in Almere is nog niet door alle wethouders verwerkt en dat heeft geleid tot het vertrek van PvdA-wethouder Tjeerd Herrema. Dat zegt de afgetreden wethouder in een gesprek met Omroep Flevoland na de raadsvergadering donderdagavond over zijn vertrek. 

Volgens Herrema kwam hij na de gemeenteraadsverkiezingen pas laat in beeld als wethouderskandidaat bij de vorming van een nieuw college van PvdA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie. De PvdA nam eerst genoegen met één wethouder en dat zou Jerzy Soetekouw worden. Uiteindelijk kreeg de PvdA een tweede wethouder en dat verstoorde de boel, volgens Herrema. Portefeuilles die al aan partijen waren toebedeeld, kwamen opnieuw ter discussie te liggen, aldus de oud-wethouder. Zo meldde Omroep Flevoland dat de nieuwe VVD-wethouder Jaap Lodders over de Floriade zou gaan, maar die portefeuille kwam uiteindelijk toch weer bij Herrema terecht en Lodders kreeg Financiën toebedeeld. 

Deeltijd


Ook moest een aantal wethouders dat dacht een fulltime baan te krijgen door de komst van een extra wethouder genoegen nemen met een deeltijdbaan, aldus Herrema. Die uitkomst van de coalitieonderhandelingen was volgens Herrema nog niet verwerkt door de andere wethouders. Dat hij weg moest, gaat volgens Herrema niet om de zaak zelf. 
 
De coalitiepartijen in de gemeenteraad zegden twee weken geleden het vertrouwen op in Herrema vanwege een onderzoek dat liep naar mogelijk ongepaste berichten die Herrema naar een verslaggever van Almere Deze Week zou hebben verstuurd. Volgens Herrema hadden ook zijn collega-wethouders, op PvdA-collegawethouder Jerzy Soetekouw na, geen vertrouwen meer in hem. De Ombudsman beoordeelde de klacht tegen Herrema later als ongegrond. 

Geen eerherstel


Donderdagavond debatteerde de gemeenteraad over het rapport van de Ombudsman. Herrema  is onthutst dat de coalitie maar ook zijn PvdA niet bezig was met eerherstel voor Herrema maar volhardde in eerdere opvattingen die zijn gebaseerd op beeldvorming en eigen opvattingen, zonder kennis van de feiten. Hij noemt het jammer en schandalig dat donderdagavond niet is gemotiveerd en uitgelegd waarom hij weg moest. 

Ook zijn eigen PvdA heeft volgens Herrema in de coalitie blijven belangrijker gevonden dan recht doen aan wat er gebeurd is. Hij neemt dat vooral fractievoorzitter Kerim Iskender kwalijk, die geen ander standpunt heeft ingenomen dan andere coalitiepartijen. Iskender heeft juist meegewerkt aan de situatie die is ontstaan, aldus Herrema. 

Eigen steentje bijdrage


Wethouder Hilde van Garderen geeft als reactie op de uitlatingen van Herrema aan dat het een bewuste keuze van de coalitie is geweest om te gaan werken met deeltijd-wethouders. De beslissing om met zeven wethouders de stad te gaan besturen brengt volgens haar extra kosten met zich mee en deze kosten wilde het college niet volledig op de stad verhalen. 'Wij willen ons eigen steentje bijdragen aan deze extra kosten door deeltijd te gaan werken. De betreffende wethouders staan hier volledig achter’, aldus Van Garderen.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel