"De halve gemeenteraad is fractievoorzitter"

LELYSTAD • Zo 12 mei 2019 | 21:30 • Zondag 12 mei 2019 | 21:30

Nergens in Nederland is de gemeenteraad zo versplinterd als in Lelystad. De 35 zetels zijn verdeeld onder 17 partijen. Daarvan zijn er ook nog eens zeven eenmansfracties. Is de stad nog wel bestuurbaar met zo veel partijen? Omroep Flevoland bekijkt de komende dagen de samenstelling van de gemeenteraad in Lelystad. Emiel van der Herberg is raadslid voor de PvdA en de vervanger van burgemeester Ina Adema als voorzitter in de gemeenteraad. Sinds Van der Herberg in de raad zit, houdt hij alle verschuivingen nauwlettend in de gaten.

In zijn appartement rolt de waarnemend voorzitter een groot stuk papier uit op tafel. Op de linkerkant van het vel schrijft de politicus de namen van de partijen die bij de verkiezingen in 2018 zetels wonnen. Rechts komt de huidige verdeling van de partijen, met daarbij de ene afsplitsing na de andere. Er ontstaat een bijzonder lijnenspel.

Van der Herberg begon in de vorige raadsperiode met het tekenen van alle verschuivingen. Tijdens een vergadering werd aangekondigd dat enkele raadsleden bij een partij weggingen. Van der Herberg was het spoor bijster en tekende ter plekke alle veranderingen op een A4-tje. "Ik heb dat op de sociale media gepost. Daar kwam respons op en ik heb het helaas nog een paar keer moeten doen daarna."

"De gemiddelde fractie is net iets meer dan twee raadszetels."

— Emiel van der Herberg, raadslid PvdA

Halve gemeenteraad is fractievoorzitter
Het raadswerk is er niet makkelijker op geworden vertelt van der Herberg. De PvdA-politicus is van mening dat het niet wenselijk is dat er zo veel fracties zijn. "De democratie is niet in gevaar maar het is wel wat ingewikkeld af en toe." Een voorbeeld is het fractievoorzittersoverleg dat geregeld plaatsvindt. "Dat was tot een paar jaar geleden een overzichtelijk clubje. Nu zit de halve gemeenteraad daar aan tafel. De halve gemeenteraad is fractievoorzitter op dit moment."

Het aantal fracties in de gemeenteraad zal volgens Van der Herberg nog wel veranderen. "Ik denk niet dat we met zeventien fracties zullen eindigen. In het laatste jaar zag je afsplitsingen maar ook samenklonteringen. Dat zou nu misschien ook een goed idee zijn. Dat we van die zeventien fracties gaan naar iets minder dan zeventien fracties.

Iedereen een zetel
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 won elke deelnemende partij in Lelystad minimaal één zetel. "Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt", zegt Van der Herberg. "Dus we begonnen deze periode al met veertien fracties in de gemeenteraad. Er zijn 35 raadsleden in totaal, dus tel maar uit. De gemiddelde fractie is net iets meer dan twee raadszetels."


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel