InwonersPartij Lelystad: 'Hoop dat 17 partijen het maximum is'

LELYSTAD • Wo 15 mei 2019 | 7:30 • Woensdag 15 mei 2019 | 7:30

Nergens in Nederland is de gemeenteraad zo versplinterd als in Lelystad. De 35 zetels zijn verdeeld onder 17 partijen. Daarvan zijn er ook nog eens zeven eenmansfracties. Is de stad nog wel bestuurbaar met zoveel partijen?

Omroep Flevoland bekijkt deze week de samenstelling van de gemeenteraad in Lelystad. Luc Baaten is fractievoorzitter van de InwonersPartij Lelystad. Zijn partij zit met drie raadsleden in de raad en levert een wethouder aan het college van B & W.

Baaten is aan zijn vierde periode als raadslid bezig en leidt de fractie sinds 2010. Hij is de nestor van de raad en typeert zichzelf als een realist die goed op de centjes let. De lokale politicus ziet met lede ogen aan hoe zijn raad steeds verder versplintert. Met slechts drie zetels is hij een van de grotere partijen in de raad. "Het is een mooie basis. Velen zouden er blij mee zijn als ze drie zetels zouden hebben."

Een eenmansfractie heeft volgens Baaten een probleem bij de vergaderingen. Sommige sessies beginnen tegelijkertijd. Dat betekent dat een kleine fractie een keuze moet maken welke vergaderingen wordt bezocht. Een eenmansfractie kan daarom fractie-assistenten sturen. "Het risico dat je loopt, is dat je één gekozen raadslid hebt en twee niet gekozen fractieassistenten."

Puur theoretisch kunnen volgens Baaten in een vergadering meer niet gekozen dan gekozen mensen zitten. "Dat hoeft geen nadeel te zijn, maar je moet er wel eerlijk over zijn. Uiteindelijk gaat het om de gekozen mensen die hun verhaal moeten doen."

"Het is een mooie basis. Er zouden velen blij mee zijn als ze drie zetels zouden hebben."

— Luc Baaten, over zijn drie zetels in de raad

Werkt het?
"Je werkt naar eer en geweten." Voor Baaten hoeft het daarom niet uit te maken hoe groot een fractie is in de raad, zolang er maar professioneel wordt gewerkt. "Ik ga ervan uit dat de 35 raadsleden dat allemaal in zich hebben, alleen iedereen vanuit de eigen beleving." Op een verdere versplintering zit de fractievoorzitter van de InwonersPartij niet te wachten. "Zeventien is een mooi getal. Laten we hopen dat dat het absolute maximum is."

Baaten zegt dat de versplintering van de raad geen specifieke Lelystadse ontwikkeling is. "Ik denk dat dit te maken heeft met de veranderende tijd. Mensen binden zich minder aan verenigingen, willen meer vrijheid hebben. Dat speelt ook in de politiek een rol." Baaten denkt dat Lelystad mogelijk de voorloper is in deze ontwikkeling en dat andere gemeenten dezelfde ontwikkeling later ook gaan doormaken. Zeker als hij kijkt naar de landelijke politiek. "In het Haagse gebeurt ook van alles. Helemaal vreemd is het niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel