'In eenmansfractie meer ruimte om verhaal te doen'

LELYSTAD • Di 14 mei 2019 | 6:30 • Dinsdag 14 mei 2019 | 6:30

Nergens in Nederland is de gemeenteraad zo versplinterd als in Lelystad. De 35 zetels zijn verdeeld onder 17 partijen. Daarvan zijn er ook nog eens zeven eenmansfracties. Is de stad nog wel bestuurbaar met zo veel partijen? Omroep Flevoland bekijkt de komende dagen de samenstelling van de gemeenteraad in Lelystad. Freddy Grin is raadslid en vormt in zijn eentje de partij Forum voor Flevoland. Volgens hem is de versplintering van de raad geen enkel probleem.

Begin maart stapte Freddy Grin uit de PVV-fractie, uit onvrede over de partij. De politicus heeft geen moment spijt gehad van zijn vertrek. "Ik heb nu meer de ruimte om mijn verhaal te doen. In het verleden waren er een aantal dingen die ik wilde indienen. Toen werd er gezegd 'Daar is onze partij niet voor opgericht'. Dan word ik dus beperkt in de mogelijkheden om iets te doen voor de stad."

Als eenmansfractie heeft Grin alle onderwerpen in zijn portefeuille waar de gemeenteraad over praat. Het raadswerk is niet meer te verdelen over andere partijleden. Maar dat hoeft van Grin ook niet. Volgens de eenmansfractie moet je als raadslid keuzes maken in welke onderwerpen je gaat specialiseren. "En niet denken dat je alles in je macht moet hebben en overal verstand van moet hebben." Grin is van mening dat eenmansfracties prima kunnen functioneren in de gemeenteraad. "Ik vind het fantastisch gaan!"

"Je hebt ook grote partijen nodig."

— Freddy Grin, eenmansfractie Forum voor Flevoland

Verkeersveiligheid
Een van de onderwerpen waar Grin zich op richt is het verkeer. Veertig jaar geleden begon hij als rij-instructeur. Ook is hij verkeersdeskundige. In de Lelystadse raad wil hij daarom de verkeersveiligheid aankaarten. Al rijdend over de dreven valt het raadslid genoeg op wat hij wil veranderen. Zo staan er veel borden die de maximumsnelheid aangeven in de stad. "Dat is totaal overbodig. We rijden binnen de bebouwde kom, dus is het al vijftig."

Een gemeenteraad met enkel eenmansfracties zou Grin te ver gaan. "Je hebt ook grote partijen nodig." Als voorbeeld noemt hij Lelystad Airport. Als eenmansfractie kan hij minder druk uitoefenen op de Haagse politiek. Daar ligt volgens hem de kracht van de grotere, landelijke partijen. "Roep nou eens wat harder naar de politiek in Den Haag. Maak dan ook gebruik van je partij. Dat gebeurt in mijn optiek onvoldoende."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel