"Te weinig hulp Rijk bij opbouw culturele stad"

LELYSTAD • Zo 26 mei 2019 | 8:45 • Zondag 26 mei 2019 | 8:45

De inspanningen om Lelystad op te bouwen als culturele stad, worden gefrustreerd door gebrekkige steun van het Rijk. Dat zegt Jan Gras, die eind deze maand afscheid neemt van theater Agora in Lelystad.

"Lelystad is nog lang niet af", aldus Gras in het programma Over Flevoland Gesproken. Hij noemt het onbegrijpelijk dat de financiële steun van het Rijk wordt teruggeschroefd. Jan Gras was de afgelopen 10 jaar programmeur en tot 2017 artistiek directeur. In die periode kwam het theater in financieel zwaar weer terecht.

Volgens Gras werd de Agora zwaar getroffen, doordat het publiek tijdens de economische crisis wegbleef bij de grote amusementsvoorstellingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (18)

 • Kees

    Wo 29 mei Woensdag 29 mei

  Je kunt nog zo veel geld krijgen en mooie dingen bouwen en organiseren: het blijft Lelystad. Daar wil je niet dood gevonden worden. En dhr Gras is nou niet bepaald revolutionair bezig geweest gedurende zijn carriere.

  reageer
 • Jean

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Culturele stad???????? beter SPOOKSTAD genoemd, Lelystad is een stad in verval en ontworpen door ambtenaren voor ambtenaren, is dus niets van terecht gekomen. Kijk alleen maar naar het verval van het Lelycenter en de wijk daarbij. Culturele stad??????????

  reageer
 • Thomas

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Het is toch obsceen dat deze groot-graaier die al uit zoveel potjes geld krijgt, durft te beweren dat er nog niet genoeg belastinggeld aan elite-cultuur verspild wordt....

  reageer
 • Sander

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Na opening van het vliegveld raakt Lelystad zeker versneld in verval. In spookstad Lelystad speelt cultuur dan geen enkele rol meer.

  reageer
 • Hans.

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  1,1 miljoen subsidie per jaar voor nog geen 40.000 bezoekers. 30 euro kado per bezoeker, en die bezoekers zijn echt niet de armsten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Stevie

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Tijdens de crisis werden wel meer culturele instellingen getroffen. Feit blijft dat cultuur veel geld kost en vaak voor een kleinere groep mensen is. Werk, Economie, Wonen, dat is waar behoefte aan is.

  reageer
 • Jaap

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Met al jaren een totaal verkeerd gemeentebestuur, gelukkig hebben we 1 wethouder kunnen stallen bij de provincie, word het helemaal niets in Lelystad.

  reageer
 • lelystedeling

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Deze ex-wethouder J.F. had zeer veel affiniteit met Cultuur en toonde altijd grote belangstelling

 • lelystedeling

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Ook de inwoners zelf kunnen bijdragen aan Cultuur, maar velen, waaronder vele bestuurders kennen zelfs de historie van hun stad niet.

  reageer
 • Ger

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Ik woon ongeveer 40 jaar in Almere, ging vroeger minimaal 8 keer per seizoen naar het theater. Nu nooit meer in Almere, veel liever Lelystad en andere leuke theaters. Agora ga je met plezier naar toe en voel je je welkom. Almere moet zo snel mogelijk van die zelf ingenomen directies af.

  reageer
 • pieter de oude

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Cultuur bijwonen kost veel geld en dat is alleen te betalen door de
  hogere inkomens en dat is niet de grootste groep in Lelystad
  en die groep binnen halen heeft geen prioriteit, zie alleen al
  het vliegveld verhaal.

  reageer
 • ABS

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Ik woon nou bijna 40 jaar in Lelystad, heb nog niets van een ziel kunnen ontdekken, wel van zielig beleid. Geografisch gezien misschien wel 1 van de mooiste plekken van Nederland wordt alles bepaald door een elite groepje met als doel enkel eigen gewin en prestige. Als er al iets van een ziel was, dan wordt dat z.s.m. de nek omgedraaid, zie o.a Spaanse Trappen met de fontijn, het gescheiden verkeerssysteem en gebouw Waterwijzer.

  reageer
 • Ronald

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Tja, als je al niet eens de samenstelling van de bevolking kent en de armoedegraad negeert, dan kun je beter zwijgen. Lelystad wil geen cultuurstad zijn, Lelystad is een woonstad die behoefte heeft aan banen en groeiende economie. Geen geldslupende cultuur, van het infuus af! Op eigen benen en anders keuzes maken. Als er dan voldoende vraag is komt het aanbod vanzelf. Helaas, de vraag is klein het aanbod verkeerd.

  reageer
 • ABS

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Cultuur zou niet geldslurpend mogen/moeten zijn. Zeker in het begin om op te starten is ondersteuning noodzakelijk, daarna moet dit afgebouwd worden tot bijvoorbeeld max. 20% van de kosten. Daarnaast kan de gemeente zich ook pro-actiever opstellen en structureel controleren en/of de verplichting opleggen dat er eerst overleg gepleegd wordt voordat er grote hoeveelheden geld uitgegeven of grote investeringen gedaan worden. Achteraf is het altijd te laat en vaak onherstelbaar.
  Helaas is het 'beleid' in Lelystad al jaren het oplaten van proefballonnetjes en hopen dat er iets positiefs uit komt. Blijkbaar is daar geld genoeg voor.
  "Experts' worden geloofd op hun blauwe ogen en gladde praatjes. Zelf denken (het boerenverstand gebruiken) is de beleidsbepalers niet gegeven.

 • Joop Lelystedeling

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Het rijk?? Het is de G.R die zich zelf in de voet schiet met de " o zo broodnodige" bouw van het Theater kwartier. Deze verspilling van tientallen miljoenen van gemeenschapsgeld maakt dat het Stadshart steeds verder aftakelt , er geen fatsoenlijk ziekenhuis is, de Batavia ligt weg te rotten, de New Wildernis een complete aanfluiting en er amper huizen zijn voor de eigen bewoners.

  reageer
 • Joop Lelystedeling

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Sanne, wat willen de Lelystedelingen nou echt graag voor hun stad? Een goed ziekenhuis, voldoende huurwoningen,beter onderhoud van het groen, eerste twee uur gratis parkeren, voldoende plaatsen om je fiets neer te zetten, bereikbaarheid/ doorstroming van het verkeer rondom het centrum; zomaar een paar zaken die je de afgelopen maanden op deze site kunt (terug-) lezen.

 • Sanne

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Joop L: bedoel je met die honderden miljoenen over de balk dan de subsidies voor de Agora en andere cultuurinstellingen? Het is mij volstrekt onduidelijk waarvan je vindt dat het geld aan verbrast wordt, omdat je tegelijk blijkbaar vindt dat er meer geld naar het ziekenhuis, de Batavia, de Oostvaardersplassen en de woningbouw zou moeten.

 • Joop Lelystedeling

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Sanne, je kan alles proberen weg te poetsen. Echter De naam van Lelystad landelijk(P.R) en de mening van de Lelystedelingen zijn overduidelijk: Pruts beleid; een flaterfestivale er worden honderden miljoenen al jaren over de balk gegooid.

 • Joop Lelystedeling

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Frans: oh ja? Even die lening "vergeten" van een paar miljoen! Daar gaan onze belasting euries...

 • Sanne

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Het Theaterkwartier kost de gemeente geen geld, maar levert juist geld op door grondverkoop. Gemeente gaat niet over het ziekenhuis, en ook niet over de Oostvaardersplassen, en ook niet over Batavialand waar de werf onder valt. Woningtekorten zijn er in het hele land; komt mede door de verhuurdersheffing van het rijk, waardoor de corporaties nauwelijks nog geld hebben voor nieuwbouw.

 • Fred

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Ik zou zeggen, zet jezelf in en maak je nuttig, of zeg je "daar heb IK geen tijd voor".

 • Frans

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  De Gemeenteraad heeft helemaal geen zeggenschap over het ziekenhuis. Dat is een aangelegenheid van het Rijk en de Zorgverzekeraars.

 • michael

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  haha is Lelystad ooit af dan ?? lekker vergelijk een stad met ruim 800 duizend inwoners en internationaal bekend tegen een slaapdorp met 74 duizend cultuurloze inwoners.. gek he dat er sneller geld naar Amsterdam gaat dan naar Lelystad....

  reageer
 • Sanne

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Het rijk steekt ook geen geld in andere voormalige groeikernen (Spijkenisse, Capelle, Purmerend e.d.). Inderdaad een heel raar pleidooi dat er dan wel extra geld naar Lelystad zou moeten. De gemeente heeft gewoon een grote fout gemaakt door de oude Agora te slopen en een peperduur nieuw gebouw naar te zetten. Het cultuurgeld gaat nu naar stenen.

 • Jw

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Jan, dank voor al je inspanningen lelystad op de culturele kaart te zetten!

  reageer
 • EvertK

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Gras zegt: "Lelystad is nog lang niet af" Als je dit publiekelijk toegeeft zou ik niet zomaar weggaan en er ook geen GRAS over laten groeien. Gras, pak de boel op en laat zien dat je ballen hebt. Lekker makkelijk om naar anderen te wijzen.

  reageer
 • Nonsens

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Gras, tijdens jouw leiding is het hollend achteruit gegaan, geef nu niet anderen de schuld.

 • Frans W

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Cultuur een secundaire levensbehoefte. Primair werk, wonen en een schone en veilige stad. Dus cultuur, exit. Is niks voor Lelystad.

  reageer
 • Geesje

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Voor mij is cultuur zeker heel belangrijk dus kom op rijk geef de stad geld ipv te bezuinigen

 • Eelco

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Je bent niet alleen in Lelystad

 • Hendrika

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Iederee aanwijzen als schulige maar zichzelf buiten schot houden

  reageer
 • Polderlady

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Dit vind ik 10 grassprietjes te ver

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert