Verdachten Rode Klif zaten met slachtoffer in tbs-kliniek

LELYSTAD • Di 28 mei 2019 | 17:33 • Dinsdag 28 mei 2019 | 17:33

Drie mannen die onlangs na een dodelijk geweldsmisdrijf aan de Rode Klif in Lelystad werden opgepakt, hebben een periode samen met het slachtoffer in de tbs-kliniek in Almere gezeten. Twee van hen staan nog onder behandeling. Dit schrijft minister Sander Dekker in een feitenrelaas dat hij op verzoek van Kamerleden heeft opgesteld.

Over de relatie tussen de verdachten en het 72-jarige slachtoffer wil de minister niks zeggen. Dit omdat het onderzoek van politie en het Openbaar Ministerie nog loopt. Wel geeft hij openheid over het tbs-verleden van de twee mannen die nog vast zitten voor betrokkenheid bij het misdrijf.

Verdachte Van K. werd maandag 29 april opgepakt, een dag nadat het slachtoffer in zijn appartement was gevonden. De 48-jarige Lelystedeling heeft volgens de minister in 1995 twee jaar cel en tbs opgelegd gekregen voor een poging tot moord. In 2006 volgde een tweede veroordeling. Ditmaal tot 8 jaar cel en tbs, vanwege een uitgelokte poging tot moord. Uit het feitenrelaas van de minister valt op te maken dat de man sinds 2011 begeleid op verlof ging. De jaren daarop kreeg hij steeds meer vrijheden, waarna in mei 2017 de tbs wordt beëindigd.

Herhaaldelijke ontucht met een minderjarige
Verdachte B. (35) werd woensdag 1 mei opgepakt. De Almeerder kreeg in 2008 een jaar cel en tbs wegens herhaaldelijke ontucht met een minderjarige. In 2011 verandert dit in tbs met dwangverpleging omdat de man zijn voorwaarden heeft overtreden. Sinds eind 2012 gaat de man met verlof, maar zijn vrijheden worden later beperkt. Hij is agressief tegen een medepatiënt. Verder komt B. in contact met politie en justitie. Sinds 2017 mocht B. volgens de minister opnieuw met proefverlof. Over de voortzetting van zijn tbs zou deze maand een besluit worden genomen.

De derde verdachte werd opgepakt omdat hij de mobiele telefoon van het slachtoffer in bezit had. L. (35) uit Almere wordt niet verdacht van betrokkenheid bij het dodelijk misdrijf. Hij zit sinds zijn verhoor vast in een tbs-kliniek.

Wel of geen onveilig werkklimaat in Oostvaarderskliniek?
De minister reageert in zijn feitenrelaas ook op krantenartikelen waarin werd gesteld dat er in de Almeerse Oostvaarderskliniek sprake is van een onveilig werkklimaat. Volgens de minister is er vorig jaar naar aanleiding van brieven van de patiëntenraad en de vereniging van tbs-advocaten gesproken met het management de ondernemingsraad, de commissie van Toezicht en de voorzitter van de patiëntenraad. Inspecties zouden vervolgens hebben vastgesteld dat de veiligheid en zorg aan tbs-gestelden in de Almeerse kliniek niet in gevaar waren.

Wel heeft de Oostvaarderskliniek volgens de minister net als andere tbs-instellingen moeite gehad om genoeg gekwalificeerd personeel te vinden. Hierdoor nam de werkdruk toe. De kliniek heeft toen maatregelen genomen. Zo werden een tijdlang geen nieuwe tbs-ers toegelaten.

Uit gesprekken die de minister deze maand met management, personeel en de patiëntenraad van de Oostvaarderskliniek voerde, blijkt dat de situatie inmiddels verbeterd is. Zo is het personeelstekort teruggebracht volgens de minister.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel