Staatssecretaris wil kansen Lelylijn onderzoeken

FLEVOLAND • Wo 12 juni 2019 | 19:56 • Woensdag 12 juni 2019 | 19:56

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) wil samen met de provincies Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen onderzoek doen naar de mogelijkheden van de Lelylijn. Dat is een spoorverbinding van Lelystad via Emmeloord en Drachten naar Groningen. De staatssecretaris zei woensdagmiddag in een debat met de Tweede Kamer dat ze graag een verkenning wil laten uitvoeren.

De uitspraak van Van Veldhoven is opmerkelijk omdat ze in april nog zei geen heil te zien in een nieuwe spoorverbinding. Ze wees op het afblazen 20 jaar geleden van de Zuiderzeelijn over nagenoeg hetzelfde tracé. De lijn was financieel niet haalbaar en bood te weinig tijdswinst voor de reizigers.

Nu komt ze er op terug, omdat de provinciebesturen van Groningen en Drenthe in het programma-akkoord na de verkiezingen hebben opgenomen dat ze willen inzetten op een betere spoorverbinding met de Randstad. "Ze is gevoelig voor druk van onderaf", zegt Tweede Kamerlid en partijgenoot Rutger Schonis. Hij bracht de Lelylijn tijdens het debat aan de orde.

De Lelylijn is iets voor de lange adem en is volgens Schonis "niet morgen aangelegd." Tot die tijd, zo bepleitte D66, zou een hoogwaardige busverbinding op het tracé van de Lelylijn een goed alternatief zijn. De staatssecretaris nam dat over en zei dat ze een dergelijke verbinding samen met de provincies nog in deze regeerperiode wil realiseren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel