"Huisvesten nieuwe studenten wordt uitdaging"

DRONTEN • Wo 12 juni 2019 | 22:15 • Woensdag 12 juni 2019 | 22:15

Het wordt de komende jaren een serieuze uitdaging om alle agrarische studenten in Dronten huisvesting te bieden. Daarvoor waarschuwt studentenvereniging USRA.

"De Aeres Hogeschool wordt steeds populairder, maar al die studenten moeten natuurlijk ook ergens wonen", constateert USRA-bestuurslid Evert Hofman. "Voor komend studiejaar hebben zich 700 nieuwe studenten aangemeld. Dat zijn er 50 meer dan verwacht en 150 meer dan het huidige jaar.''

Ook de strengere regels voor studentenhuizen zullen de komende jaren voor problemen zorgen, voorspelt Hofman. "Voor nieuwe locaties geldt nu al dat er maximaal vier studenten in een huis mogen worden ondergebracht. Dit gaat straks ook gelden voor alle bestaande studentenwoningen, wanneer de vergunning daarvoor na uiterlijk tien jaar verlengd moet worden. Voor huizen waar nu nog acht studenten wonen, betekent dit concreet dat er daar straks vier minder mogen wonen. Over vijf jaar zullen de gevolgen van de strengere regels al goed merkbaar zijn."

Directeur Rieke de Vlieger van de Aeres Hogeschool bevestigt dat het huisvesten van studenten in Dronten een toenemende opgave is. Om de schaarste te verlichten heeft de school onlangs besloten om 250 extra kamers op de campus zelf te laten bouwen.


Minder doorstroming
Traditioneel woonden vooral eerstejaars op de campus, om vervolgens door te stromen naar een huis in Dronten zelf. Die doorstroming is tegenwoordig minder vanzelfsprekend. Jammer, vindt USRA-bestuurder Evert Hofman. "Je wilt het liefst dat de studenten ook in aanraking komen met de andere inwoners. Dat ze gewoon in een wijk gaan wonen. Maar we zien nu dat mensen langer dan voorheen op de campus moeten blijven."

Geen studentenwoningen Hanzekwartier
Er was een plan om op braakliggende grond in het Hanzekwartier, tussen De Noord en de Lage Vaart tijdelijke huisvesting voor studenten te realiseren. Maar de gemeente maakte onlangs bekend dat dit niet haalbaar is. "Een gemiste kans'', vindt Aeres-directeur Rijke de Vlieger. "Want zulke tijdelijke huisvesting had de komende zeven of acht jaar zeker soulaas geboden."


Aeres Hogeschool merkt wel dat de gemeente de huisvestingsproblematiek serieus neemt. Zo is er geregeld overleg, waarbij naast de school en USRA ook wooncorporatie OFW aanschuift. "Verder wordt er in opdracht van de gemeente op dit moment een groot onderzoek uitgevoerd, waarbij met alle betrokken partijen wordt gesproken. De uitkomsten van dat onderzoek worden na de zomer bekendgemaakt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Berend

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Tussen de bewoners is geen optie , je ziet nu al dat er te veel overlast is met name in de wijk oeverloper en morinel . Als je er voor bij loopt vlaggen met het merk bier de tuin niet onderhouden dump afval voor de deur , heel veel overlast omdat ze niet tegen alchohol kunnen gaan ze maar schelden en tof doen , en overvolle parkeerplaatsen dus neee neee en nog eens nee geen studenten in de woonwijk . En als er zo veel aanmeldingen zijn dan is het vol is vol gewoon op het campus blijfen of vraag een boer of je daar in een schuur mag slapen dat is ten slote jullie wens om boer te worden op groeien als boer en leren te gelijk mooier kan niet ,

  reageer
 • mart

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Tussen de inwoners !!! Nou dat gaat echt niet er is nu al heel veel overlast. Gewoon bij de school of aan de Wisentweg.Niet in het dorp.

  reageer
 • Boels

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  @Thomas:
  Je zou moeten weten dat er voor een werkloosheiduitkering (via de WW-wet) premie betaald is.
  Dat vergelijken met een leenstelsel is nogal dom.
  Niemand wordt gedwongen om te studeren en als je een beetje je best doet en er vaart achter zet dan verdien je de studielening heel snel terug met een inkomen ver boven het minimuminkomen.

  reageer
 • Evert

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Thomas..aan de grote auto's van studenten te zien, valt dat inkomen reuze mee hoor! Zo zielig zijn ze niet...en zuipen kunnen ze ook heel goed!! Kost ook niet niks!

  reageer
 • pieter de oude

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Swifterbant of Emmeloord, ?? hebben al die studenten
  een auto, ?? want dat busvervoer gun je je ergste vijand
  niet toe.

  reageer
 • Truus

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Pieter nooit kan er wat in Swifterbant, altijd alles naar Dronten dus hou die studenten dan ook nu lekker daar. Wij hebben de Polen in Swifterbant.

 • laat alle reacties zien
 • Tineke

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Er moest iets gebeuren, te veel mensen hadden te veel last van de “feestvierende” studenten, helaas zijn de studenten van nu daar de dupe van

  reageer
 • Beans

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Er is anders ook nog ruimte in Lelystad of Kampen, daar ben je zo met de nieuwe Hanzelijn. Of laat deze mensen uitwijken naar Swifterbant of Emmeloord.

  reageer
 • Thomas

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Dus jij wilt mensen met een inkomen van € 0 per maand (sinds het leenstelsel) dwingen om elke dag helemaal vanaf Kampen te reizen?

  Ik denk dat het dan een beter idee is werkelozen te dwingen te verhuizen en de vrijgekomen huizen aan studenten te geven: Die werkelozen beuren € 1200-2300 gratis geld per maand en zijn veel rijker dan studenten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert