"Huisvesten nieuwe studenten wordt uitdaging"

DRONTEN • Wo 12 juni 2019 | 22:15 • Woensdag 12 juni 2019 | 22:15

Het wordt de komende jaren een serieuze uitdaging om alle agrarische studenten in Dronten huisvesting te bieden. Daarvoor waarschuwt studentenvereniging USRA.

"De Aeres Hogeschool wordt steeds populairder, maar al die studenten moeten natuurlijk ook ergens wonen", constateert USRA-bestuurslid Evert Hofman. "Voor komend studiejaar hebben zich 700 nieuwe studenten aangemeld. Dat zijn er 50 meer dan verwacht en 150 meer dan het huidige jaar.''

Ook de strengere regels voor studentenhuizen zullen de komende jaren voor problemen zorgen, voorspelt Hofman. "Voor nieuwe locaties geldt nu al dat er maximaal vier studenten in een huis mogen worden ondergebracht. Dit gaat straks ook gelden voor alle bestaande studentenwoningen, wanneer de vergunning daarvoor na uiterlijk tien jaar verlengd moet worden. Voor huizen waar nu nog acht studenten wonen, betekent dit concreet dat er daar straks vier minder mogen wonen. Over vijf jaar zullen de gevolgen van de strengere regels al goed merkbaar zijn."

Directeur Rieke de Vlieger van de Aeres Hogeschool bevestigt dat het huisvesten van studenten in Dronten een toenemende opgave is. Om de schaarste te verlichten heeft de school onlangs besloten om 250 extra kamers op de campus zelf te laten bouwen.


Minder doorstroming
Traditioneel woonden vooral eerstejaars op de campus, om vervolgens door te stromen naar een huis in Dronten zelf. Die doorstroming is tegenwoordig minder vanzelfsprekend. Jammer, vindt USRA-bestuurder Evert Hofman. "Je wilt het liefst dat de studenten ook in aanraking komen met de andere inwoners. Dat ze gewoon in een wijk gaan wonen. Maar we zien nu dat mensen langer dan voorheen op de campus moeten blijven."

Geen studentenwoningen Hanzekwartier
Er was een plan om op braakliggende grond in het Hanzekwartier, tussen De Noord en de Lage Vaart tijdelijke huisvesting voor studenten te realiseren. Maar de gemeente maakte onlangs bekend dat dit niet haalbaar is. "Een gemiste kans'', vindt Aeres-directeur Rijke de Vlieger. "Want zulke tijdelijke huisvesting had de komende zeven of acht jaar zeker soulaas geboden."


Aeres Hogeschool merkt wel dat de gemeente de huisvestingsproblematiek serieus neemt. Zo is er geregeld overleg, waarbij naast de school en USRA ook wooncorporatie OFW aanschuift. "Verder wordt er in opdracht van de gemeente op dit moment een groot onderzoek uitgevoerd, waarbij met alle betrokken partijen wordt gesproken. De uitkomsten van dat onderzoek worden na de zomer bekendgemaakt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel