Bewoners Grutto eisen garanties gemeente voor behoud bosstrook

DRONTEN • Di 5 juli 2022 | 15:36 • Dinsdag 5 juli 2022 | 15:36

Een twintigtal bewoners van de Grutto in Dronten eiste dinsdag bij de Raad van State hardere garanties van de gemeente. De zaak gaat om het woningbouwplan de Noord. De bewoners willen dat de gemeente een bosstrook behoudt en verkeersoverlast voorkomt.

Volgens bewonerswoordvoerder Wim Schipper moet de ruim vijftig jaar oude, vijftien meter brede groen- en bosstrook zoveel mogelijk behouden worden. Volgens hem komen er veel waardevolle planten, dieren en vogels voor.

'Wel aanpassingen, maar zoveel mogelijk behouden'
Tijdens de rechtszaak in Den Haag benadrukte de gemeentewoordvoerder dat het de bedoeling is na de bouw van 78 woningen aan de Noordzijde de groenstrook zoveel mogelijk te behouden. "We zullen de strook vanwege de woningbouw en aanleg van een inrit wel wat aanpassen maar alle grote bomen willen we zoveel mogelijk behouden."

Maar dat vinden de bewoners te vaag. Volgens Schipper geeft "zoveel mogelijk behouden" onvoldoende bescherming. "Dan kan de gemeente alsnog 95 procent van de bosstrook weghalen en zeggen dat ze zoveel mogelijk heeft behouden."

Zorgen over verkeersdrukte
De bewoners van de Grutto vrezen daarnaast een enorme toename van verkeersoverlast. De 78 woningen staan gepland op de plek van een leegstaande woonwinkel aan de Noord. Verkeer wat naar de woningen toe moet zal dan allemaal via de Grutto gaan. Daarnaast zijn er plannen om verderop nog eens 80 woningen te bouwen. "Het is nu al vaak veel te druk en verkeersgevaarlijk op de Grutto", zei Schipper. "Dat wordt straks nog drukker, zeker als er verderop aan de Noord nog eens 80 woningen bij komen die ook de in- en uitrit op de Grutto krijgen."

De gemeentewoordvoerder merkte tijdens de rechtszaak op dat uit verkeersonderzoek blijkt dat de Grutto het extra verkeer makkelijk aan kan. "Bovendien komt het plan voor nog eens 80 woningen zuidelijker te liggen. Die bewoners rijden direct via de Oeverlopen en zullen echt niet de hele Grutto naar het noorden inrijden."

Ander bezwaar al opgelost
Een andere bezwaarmaker, een spoorbeveiligingsbedrijf, is al tot overeenstemming gekomen met de gemeente en ontwikkelaar Ismael Kalabult. Vanaf het beveiligingsbedrijf lopen er kwetsbare leidingen naar de spoorweg. Eigenaar Philip van Klundert was bang dat deze door de woningbouw beschadigd zouden raken, wat grote gevolgen zou hebben voor het spoorbeveiligingsbedrijf. Daarover zijn nu goede afspraken gemaakt.

In februari boog de Raad van State zich ook al over de zaak, en zette toen met een spoeduitspraak een voorlopige streep door de bouwplannen. Mocht de Raad van State het woningbouwplan voor de 78 woningen nu alsnog ongewijzigd goedkeuren, kan ontwikkelaar Kalabult de schop in de grond steken. De uitspraak volgt over enkele weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel