Gemeente komt spoorbeveiliger op de valreep tegemoet

DRONTEN • Di 25 januari 2022 | 14:17 • Dinsdag 25 januari 2022 | 14:17

De gemeente Dronten leek zich pas erg laat te realiseren dat een kwetsbaar spoorbeveiligingsbedrijf aan De Noord in de problemen zou kunnen komen door een woningbouwproject. Pas tijdens de spoedzaak dinsdag bij de Raad van State meldde de gemeente dat er recent maatregelen zijn genomen om het bedrijf van Philip van de Klundert bereikbaar te houden.

"We hebben de inrit aangepakt zodat de vrachtwagens daar nu makkelijker achteruit kunnen insteken", zei een woordvoerder van de gemeente. "We realiseerden ons dat het afsluiten van een deel van de ventweg na de woningbouw een probleem voor Van de Klundert zou worden. En als gemeente hebben we bereikbaarheid van onze bedrijven in een hoog vaandel staan."

Het Drontense bedrijf krijgt regelmatig grote vrachtwagens over de vloer met zware meet- en regelkasten, die door Van de Klundert worden onderhouden.

Geen stijl
Van de Klundert bleek tijdens de spoedzaak nog niet helemaal tevreden te zijn. Hij vindt het geen stijl dat de gemeente niet met hem heeft overlegd voor er een woningbouwplan werd gemaakt naast zijn bedrijfspand. "In het bestemmingsplan stond dat er minstens 20 meter tussen mijn bedrijfspand en de nieuwbouw zou zitten, dat is nu nog maar 10 meter. Ik vrees dat de nieuwe bewoners gaan klagen over de herrie van de vrachtwagens, die niet alleen overdag maar ook midden in de nacht komen en gaan."

Dat is niet het enige probleem dat hij met de bouw heeft. "Er wordt zo hoog gebouwd dat de nieuwe bewoners zo op mijn dakterras kunnen kijken. En ik wil de garantie dat de gevoelige kabels en leidingen van mijn gebouw naar de spoorlijn niet worden beschadigd tijdens de sloop en nieuwbouw."

Bijna 80 woningen
Tijdens de zitting probeerde ontwikkelaar Ismael Karabulut zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van Van de Klundert. Zo komen er ter hoogte van het dakterras drie in plaats van vier bouwlagen. Ook denkt Karabulut niet dat mensen over herrie gaan klagen, omdat ze weten dat ze naast een bestaand bedrijf gaan wonen.

De ontwikkelaar wil zo snel mogelijk met de sloop van de huidige oude winkelpanden beginnen, zodat later dit jaar met de bouw van zo'n 80 woningen kan worden begonnen. Van de Klundert bleek vooral ontevreden over de gebrekkige communicatie van de gemeente in de aanloopfase van het woningplan. "Ik heb de gemeente een aantal keer vragen gesteld over de plannen, maar ze reageren gewoon niet. Dat vind ik heel raar."

De Raad van State doet binnen een paar weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel