Zonnepark en recreatie op oude vuilstort Braambergen

ALMERE • Wo 19 juni 2019 | 6:30 • Woensdag 19 juni 2019 | 6:30

Afvalzorg heeft het plan om de voormalige vuilstortlocatie Braambergen in Almere te ontwikkelen tot zonnepark en een recreatiepark. Het idee is om op twee voormalige stortheuvels zo'n 25.000 tot 35.000 zonnepanelen neer te zetten, goed voor de opwekking van stroom voor ongeveer 1500 huishoudens. Dit plan draagt volgens het college van burgemeester en wethouders bij in het gasloos worden van Almere.

Omdat het bestemmingsplan de bouw van het zonnepark niet toestaat, is het college van burgemeester en wethouders met een zogeheten afwijkingsprocedure begonnen. De gemeenteraad wordt binnenkort gevraagd 'een verklaring van geen bedenkingen' af te geven op de aangevraagde omgevingsvergunning. Uit onderzoek blijkt volgens het college dat er geen bezwaren zijn. Ook zullen bewoners en gebruikers in de omgeving niets merken van het zonnepark, zo staat in het voorstel.

Paviljoen van gesloopte objecten bouwen
De locatie Braambergen ligt aan de Kemphaanweg vlakbij stadslandgoed De Kemphaan en is elf jaar geleden gesloten voor het storten van afval. Er is door de drie oude stortheuvels een heuvelachtig landschap ontstaan. Afvalzorg en de gemeente zijn al lange tijd met elkaar in overleg om te kijken hoe het gebied opnieuw ingericht kan worden, zodat het ook opengesteld kan worden voor Almeerders.

Naast het bouwen van het zonnepark van 10 tot 12 hectare (20/22 voetbalvelden), moet op het terrein ook een duurzaam paviljoen worden gebouwd van materialen van gesloopte objecten uit andere plekken in de stad. Daarvoor kunnen bijvoorbeeld delen van het oude sanitairgebouw van camping Waterhout worden gebruikt. Ook kan hier een voetgangersbrug van de Floriade later als fietsbrug worden hergebruikt.

Recreatieve ontwikkelingen
Bij Braambergen zijn inmiddels al een paar recreatieve voorzieningen en ontwikkelingen die passen binnen het huidige bestemmingsplan. Zo is de stichting MTB&More bezig met de aanleg van een moutainbikeparcours, dat voor een deel over de voormalige vuilstort en de Kemphaan loopt. Ook wordt het Micheauxpad aangelegd voor wandelaars en fietsers. Verder ligt op het terrein de wijngaard Hof van Almere, waar per jaar zo'n 1000 flessen witte en rode wijn worden geproduceerd. In de wijngaard wordt gewerkt aan een uitbreiding met extra wijnranken en een wijnschuur voor opslag, evenals het realiseren van proeverijen op het zonnepark.

Op het terrein staat ook een tien meter hoge uitkijktoren die is gemaakt van pallets. Deze Spiral Tower werd twee jaar geleden gebouwd ter ere van de opening van de Kunstlinie en verhuisde na twee maanden op de Esplanade te hebben gestaan naar Braambergen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel