Tien Urkers besmet met mazelen

URK • Di 25 juni 2019 | 9:44 • Dinsdag 25 juni 2019 | 9:44

Op Urk zijn bij tien mensen de mazelen geconstateerd. Volgens de GGD is de besmettelijke ziekte bij 1 volwassene en 9 kinderen vastgesteld. Zij hebben allemaal een link met elkaar. 3 kinderen zijn ingeënt, de overige 6 kinderen en de volwassene niet. De kinderen die niet zijn ingeënt, zijn boven de 14 maanden. De Urkers zijn nu niet meer besmettelijk. Ook zijn er nog geen nieuwe gevallen bekend.

De GGD bekijkt of het nodig is om de mensen die in contact zijn geweest met de patiënten in te enten of antistoffen toe te dienen. Daarbij gaat de aandacht in eerste instantie uit naar kwetsbare groepen, zoals baby's, zwangere vrouwen en mensen met een verstoord afweersysteem. Wie ingeënt is tegen mazelen of de ziekte al gehad heeft, is volgens de GGD beschermd.

Op Urk is 61% gevaccineerd tegen mazelen
Kinderen die meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma worden ingeënt tegen mazelen, maar volgens de laatste cijfers kreeg op Urk slechts 58,5 procent van de kinderen alle prikken. De vaccinatie die beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond, kreeg 61,1 procent van de Urker kinderen. Landelijk ligt het percentage op ruim 90%.

Zorgen onder zwangeren
Verloskundigenpraktijk Madelief meldt dat er enkele telefoontjes zijn binnengekomen van zwangere vrouwen die zich zorgen maken. De praktijk laat weten dat ze overgaan op een huisbezoek als een zwangere vrouw vermoedt dat ze in contact is gekomen met een patiënt die de mazelen heeft. Verder worden er nog geen maatregelen genomen.

Telefoontjes van bezorgde ouders
Zorggroep Oude en Nieuwe Land, met verschillende consultatiebureau's op Urk en in de Noordoostpolder, zegt zo'n tien tot twintig telefoontjes te hebben gehad van bezorgde ouders. Zij willen weten of hun kinderen naar de opvang kunnen en of baby's vervroegd ingeënt kunnen worden.

De ouders zijn doorverwezen naar de GGD. Die meent dat er op dit moment nog geen reden is voor een algemene maatregel. Zo wordt er nog geen vervroegde vaccinatie aangeboden aan kinderen jonger dan 14 maanden.

Op Urk vond er in 2013 een uitbraak van mazelen plaats.

In eerdere berichtgeving van Omroep Flevoland vandaag werd gesproken over een uitbraak van mazelen. Deze term is volgens de normen van de GGD ongelukkig gekozen, omdat het gevallen van mazelen binnen twee gezinnen betrof. De tien personen met mazelen kenden elkaar. Dit wordt een cluster genoemd. Voor een uitbraak zijn meer personen nodig die bovendien geen relatie met elkaar hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel