Nieuwe exotische muggensoort gevonden bij bedrijf

LELYSTAD • Wo 26 juni 2019 | 9:48 • Woensdag 26 juni 2019 | 9:48

De Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit (NVWA) heeft opnieuw een exotische muggensoort ontdekt in Lelystad. Het gaat om de Aedes flavopictus, een soort die op de tijgermug lijkt. Het dier is nog niet eerder gezien in Nederland.

De Aedes flavopictus komt normaal gesproken alleen voor in Korea en Japan. De mug kan knokkelkoorts verspreiden, een ziekte waar geen medicijn tegen bestaat. Dan moet de mug wel besmet zijn met het virus.

Voor zover bekend draagt het insect hier geen infectieziekten over. Volgens de NVWA komen op dit moment in Nederland geen ziekten voor die door muggen worden overgebracht.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport heeft opdracht gegeven de mug te bestrijden. Hij wil voorkomen dat de mug zich definitief in Nederland vestigt. De NVWA gaat met de gemeente Lelystad overleggen op welke manier dat moet gebeuren.

Zorgelijke ontwikkeling
"Het is zorgelijk dat wederom een muggensoort is gevonden die hier niet oorspronkelijk voorkomt", zegt Wilfried Reinhold van Platform Stop Invasieve Exoten. Hij pleit ervoor dat de onbedoelde import van deze dieren wordt gestopt. Volgens Reinhold komen de muggeneitjes vaak mee met autobanden. Als die nat worden, komen de larven uit de eitjes.

De banden moeten volgens Reinhold droog opgeslagen worden om te zorgen dat de eitjes niet uitkomen. Dat de insecten hier inmiddels toch leven, betekent volgens het platform dat de regels van de NVWA niet nageleefd worden. Die regels zijn volgens Reinhold niet voldoende om te voorkomen dat de muggen in Nederland terechtkomen. "Eigenlijk moeten de eitjes al vernietigd worden in het land van herkomst."

Reinhold vertelt dat de Aziatische bosmug inmiddels is gevestigd in Flevoland. "Die is niet meer uit te roeien", zo stelt hij. De tijgermug is nog niet gevestigd en wordt bestreden door de NVWA.

Niet de eerste keer
De nieuwe exoot is volgens de minister gevonden op een plek waar eerder ook andere exotische muggen werden gevonden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een bedrijf in Lelystad dat autobanden importeert.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel