NVWA begint met bestrijding nieuwe exotische mug

LELYSTAD • Do 27 juni 2019 | 9:45 • Donderdag 27 juni 2019 | 9:45

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is in Lelystad begonnen met de bestrijding van de nieuwe exotische muggensoort Aedes flavopictus. In een straal van 500 meter rond het bedrijf waar de mug vermoedelijk vandaan komt, wordt gif gespoten. Dat gebeurt op plekken met water zoals putten omdat de mug daar mogelijk eitjes heeft gelegd.

De NVWA is actief rond de Visarenddreef en de Zuiveringweg. De nieuwe exotische mug is twee weken geleden gevonden in een muggenval. Het gaat om één exemplaar. De Aedes flavopictus lijkt sterk op de Aziatische tijgermug, die in 2013 voor het eerst in Nederland werd gesignaleerd. Beide muggen kunnen de virusziekte knokkelkoorts verspreiden. Die ziekte komt in Nederland niet voor.

Bestrijding andere muggen mislukt
De bestrijding van de nieuwe mug gebeurt in opdracht van minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport. Hij wil voorkomen dat de mug zich definitief in Nederland vestigt. Dat is bij twee andere exotische muggen mislukt. Zo werd in 2018 gestopt met de bestrijding van de Aziatische bosmug. Die mug komt tussen Zeewolde en Lelystad zo veel voor, dat bestrijding volgens het RIVM geen zin meer heeft. Ook de tijgermug heeft zich, ondanks de bestrijdingsaanpak, ruim verspreid in Flevoland.

Verdeelde aanpak muggen
De stichting Platform Stop invasieve exoten is woest op minister Bruins. Die wil de nieuwe mug niet op de lijst zetten van ziekteverspreidende muggen. Voor die lijst is hij zelf verantwoordelijk, maar de bestrijding van de Aedes Flavopictus is nu de verantwoordelijkheid van de Lelystadse burgemeester. Dat betekent dat bij het bandenbedrijf de bestrijding van de ene mug valt onder de minister, en de andere onder burgemeester Adema.

Eerder had het platform al zware kritiek op de aanpak van de exotische muggen door minister Bruins. Die weigert handhavend op te treden tegen de bedrijven die de autobanden importeren waarin de muggeneitjes meeliften naar Nederland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel