NVWA stopt met bestrijding Aziatische bosmug

FLEVOLAND • Di 10 juli 2018 | 12:12 • Dinsdag 10 juli 2018 | 12:12

De Aziatische bosmug wordt in het gebied tussen Zeewolde en Lelystad niet meer bestreden. De mug komt zo veel voor dat bestrijding nauwelijks nog effect heeft. Omdat het risico dat de muggen ziektes verspreiden 'gering' is, wordt er op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) in dit deel van Flevoland gestopt met de bestrijding van de diertjes. De kosten staan niet in verhouding tot de effecten, zo is de conclusie.

Het besluit is genomen op basis van nieuwe inzichten, zegt Jaap van Dissel van het RIVM. "Er is nu meer helderheid over de risico's die de bosmug met zich meebrengt. Er is nu vastgesteld dat er geen ziektes worden overgedragen door deze muggensoort. Althans niet in Europa. In de VS zijn er door deze mug wel ziektes overgedragen van dier op mens. Maar de dieren waar die ziektes van afkomstig zijn, komen in Europa niet voor."

Andere prioriteiten
Het RIVM vindt het bestrijden van de tijgermug en de gele koortsmug op dit moment belangrijker. Toch zal de NVWA de Aziatische bosmug wel bestrijden als ze op nieuwe plekken worden gezien. "Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig. Mesen zullen denken: vormt de mug elders wel een gevaar? Maar we proberen de verspreiding van deze mug zo veel mogelijk af te remmen. Ook al is mug voor de volksgezondheid niet gevaarlijk, het blijft een exoot."

Muggen-deskundige Bart Knols van K&S Consulting vindt dat de overheid zich wel erg makkelijk neerlegt bij de aanwezigheid van de bosmug. "Bij de tijgermug in Zuid-Europa werd hetzelfde gedacht. Dat het zo'n vaart niet zou lopen. Nou, zie hoe dat nu gaat. Bij een nieuwe ziekte kan deze mug een belangrijke verspreider zijn. Dat risico moet je niet willen nemen." Over de kosten van het bestrijden van de bosmug zei Knols al eerder dat militairen de muggen kunnen opzoeken en uitroeien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel