'Leger inzetten tegen Aziatische bosmug'

FLEVOLAND • Ma 26 februari 2018 | 21:09 • Maandag 26 februari 2018 | 21:09

Het leger moet ingezet worden in de strijd tegen de Aziatische bosmug. Dat zegt muggen-expert Bart Knols van K&S Consulting. Die mug heeft zich inmiddels verspreid van Lelystad naar Zeewolde. "Als we nu niets doen, is het te laat", zegt Knols.

Handdoek in de ring
"De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft de handdoek in de ring gegooid", stelt Knols. Samen met Centrum voor Landbouw en Platform Stop Invasieve Exoten schreef hij in december een brief aan de Tweede Kamer. De brief ging ook over exotische muggen die niet in Flevoland voorkomen.

Iedere vierkante centimeter aanpakken
Net als tijdens de uitbraak van het ZIKA-virus in Brazilië, zou nu het Nederlandse leger moeten worden ingezet om de mug uit te roeien. "Iedere vierkante centimeter moet worden gecontroleerd en aangepakt, daar is veel mankracht voor nodig. Het leger kan goed gestructureerd werken en orders opvolgen. Maar daar is ook een verordening nodig van de lokale politiek."

Altijd insmeren
De muggen kunnen tropische ziekten zoals knokkelkoorts verspreiden als ze mensen steken die deze ziekte hebben. In Nederland is dat in theorie mogelijk als ze mensen steken die de ziekte in het buitenland hebben opgelopen. De muggen verspreiden de ziekte hier dan verder. "Als er nu niets gebeurt, wonen we straks in een land waar we ons altijd in moeten smeren en beschermen tegen muggen", zegt Knols. "Er zal ook veel voorlichting moeten komen. Dat brengt ook veel kosten met zich mee."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel