Aziatische bosmug duikt op, maar wordt niet bestreden

URK • Ma 8 november 2021 | 12:34 • Maandag 8 november 2021 | 12:34

De Aziatische bosmug die in oktober is gezien op Urk wordt niet bestreden. Die conclusie heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) getrokken omdat de muggen vanaf het najaar steeds minder vaak opduiken. Desondanks wordt bekeken hoe met de bosmug moet worden omgegaan als het diertje volgend jaar zich weer laat zien.

Uit informatie op de website van het NVWA blijkt dat de bosmug op 12 oktober op Urk is gesignaleerd. De instantie maakt daarbij nooit bekend of het om één of meerdere muggen gaat die zijn gevonden. Het diertje is nog niet eerder gezien op Urk.

Wordt de bosmug op nieuwe plekken gesignaleerd, dan wordt bepaald of het zinvol is deze te bestrijden. Blijkt bijvoorbeeld dat er een hele populatie bosmuggen leeft, dan is de kans groter dat wordt besloten de mug uit te roeien.

Bosmug in Flevoland
De Aziatische bosmug is geen onbekende in de provincie. Tussen Lelystad en Zeewolde ging het enkele jaren geleden nog om duizenden. De bosmug wordt in dat gebied überhaupt niet meer bestreden en geregistreerd. Het beestje komt zoveel voor dat bestrijden geen zin meer heeft. Bovendien is er weinig risico dat de muggen ziektes verspreiden, concludeerden NVWA en het RIVM eerder.

De bosmug is niet de enige invasieve exoot in Flevoland. Ook de Aziatische tijgermug laat zich wel eens zien. In september dook deze op in Almere, en even daarvoor ook in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel