Actiegroep tegen exotische muggen vraagt weer aanpak bandenbedrijven

FLEVOLAND • Ma 19 april 2021 | 7:25 • Maandag 19 april 2021 | 7:25

De stichting platform Stop invasieve exoten, die actie voert tegen de opmars van muggensoorten die van oorsprong niet in Nederland thuishoren, vraagt opnieuw om een hardere aanpak van bandenbedrijven. Die nemen volgens de stichting nog steeds niet genoeg maatregelen om te voorkomen dat er muggen meekomen bij de import van banden.

Volgens de stichting zijn bij tien bandenbedrijven de afgelopen drie jaar tijgermuggen of gelekoortsmuggen aangetroffen. Daarvan zijn er drie te vinden in Flevoland; het gaat om bandenbedrijven in Lelystad, Almere en Emmeloord. Het gaat mis bij de verplichting om banden droog te importeren en droog op te slaan, zegt de stichting. Daardoor komen er muggeneitjes mee, die water nodig hebben om uit te komen.

'NVWA controleert onvoldoende'
De stichting vindt dat de NVWA onvoldoende controleert op de naleving van de wettelijke voorschriften. Dat is volgens de stichting gevaarlijk, omdat tijgermuggen meer dan 20 virusziekten kunnen verspreiden, zoals zika en dengue. Ook gelekoortsmuggen kunnen virusziekten overbrengen.

De actiegroep heeft de minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, nu gevraagd om handhavend op te treden tegen de tien bandenbedrijven. In 2018 deed de stichting al een soortgelijk verzoek aan toenmalig minister Bruno Bruins. Dat verzoek werd uiteindelijk afgewezen omdat de stichting in dat verzoek te vaag was; zo werden de namen van de bedrijven toen niet genoemd. De stichting vocht dat besluit aan bij de rechter, maar kreeg ongelijk. In het nieuwe verzoek om handhaving worden de bandenbedrijven wel genoemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel