Minister handhaafde terecht niet op tijgermug bij bedrijven

FLEVOLAND • Vr 26 maart 2021 | 15:48 • Vrijdag 26 maart 2021 | 15:48

De minister voor Medische Zorg heeft in 2018 terecht niet gehandhaafd op de aanwezigheid van tijgermuggen of gelekoortsmuggen bij bandenbedrijven in Almere, Lelystad, Emmeloord en 13 gemeenten elders in het land. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

De stichting Stop Invasieve Exoten vroeg toenmalig minister Bruno Bruins destijds om boetes of dwangsommen op te leggen aan de bedrijven, voor het invoeren en/of verspreiden van de muggen. De minister wees dit verzoek uiteindelijk af, omdat de Amsterdamse stichting in zijn verzoek niet de namen van de bedrijven had genoemd. De stichting had bovendien niet aangegeven waarom de minister degene was die maatregelen moest nemen. Dit zou immers ook een bevoegdheid van een burgemeester kunnen zijn. Omdat de stichting daarna niet de gelegenheid meer kreeg om het verzoek aan te vullen, stapte de stichting naar de rechter.

Na uitgebreide beoordeling van de zaak heeft nu ook de rechter bepaald dat in het verzoek van de stichting niet concreet en duidelijk genoeg stond beschreven door welke bedrijven wettelijke voorschriften zouden zijn overtreden. Volgens de rechter heeft de minister het verzoek van de stichting op de juiste manier behandeld en afgewezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel