Vluchten Lelystad per april vrijwel onmogelijk

LELYSTAD • Wo 26 juni 2019 | 15:39 • Woensdag 26 juni 2019 | 15:39

In april vliegen vanaf Lelystad Airport lijkt bijna onmogelijk geworden, nu de politiek pas na de zomer verder gaat praten over de opening van de luchthaven.

Een belangrijk debat over verdeling van maatschappijen tussen Schiphol en Lelystad, is op verzoek van regeringspartij VVD uitgesteld tot 11 september. Dit omdat de goedkeuring van de aangepaste verdeling vanuit Brussel nog niet binnen is.

Luchtvaartmaatschappijen hebben eerder al aangegeven dat ze uiterlijk in augustus duidelijkheid over Lelystad Airport wilden, omdat ze anders niet per april 2020 de eerste vluchten zouden uit kunnen voeren.

'Het gaat 'm niet worden'
Topman Steven van der Heijden van vliegmaatschappij Corendon bevestigt tegenover Omroep Flevoland dat het onmogelijk is per 1 april vanaf Lelystad Airport te vliegen als pas in september het besluit wordt genomen. "We hebben zeker 9 à 10 maanden voorbereidingstijd nodig om een toestel op Lelystad te stationeren. Het liefst een jaar. Het gaat 'm niet worden nu het debat is uitgesteld."

Van der Heijden wijst daarnaast ook nog eens op de stikstofproblematiek. De rijksoverheid moet volgens een uitspraak van de Raad van State aantonen dat door Lelystad Airport de stikstofuitstoot niet onacceptabel toeneemt. De topman van Corendon vreest dat Lelystad Airport als gevolg hiervan helemaal niet open kan.

Teleurgesteld
Transavia zegt in een reactie teleurgesteld te zijn. "We snappen de complexiteit van dit dossier en ook het maatschappelijke sentiment. Maar het is nu 1 voor 12, het wordt krapper en krapper. We gaan er overigens alles aan doen om onze planning rond te krijgen voor de zomer van 2020. We roepen de overheid op om daadkracht en moed te tonen en ons duidelijkheid te geven."

'Tijd voor zorgvuldig besluit'
Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks is blij dat het debat is uitgesteld en dat daardoor de opening van de luchthaven in april 2020 onmogelijk lijkt geworden. "Het geeft ons meer tijd om een zorgvuldig besluit te nemen. Zelfs een voorstander van Lelystad Airport moet concluderen dat dit beter is." Volgens Kröger is er nog veel onduidelijk en dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen aan zichzelf te wijten: "Ze heeft te veel en te snel willen handelen. Achteraf blijken er veel zaken niet te kloppen."

'Voorbarig'
Volgens Kamerlid Remco Dijkstra van de VVD is het debat vooral om praktische redenen uitgesteld. "Je moet wel iets te bespreken hebben, anders heeft het geen zin. Als er in de zomer iets uit Brussel komt, prima. De Kamer moet er iets van kunnen vinden."
De conclusie dat de opening van Lelystad Airport nu definitief is uitgesteld noemt Dijkstra voorbarig. "Daar is namelijk de Kamer formeel niet eens voor nodig. Het gaat immers om een politieke keuze."

Gedeputeerde Jan de Reus van de provincie Flevoland wil nog niet reageren op de jongste ontwikkelingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel