Rups zorgt ook voor overlast bij sportverenigingen in NOP

NOORDOOSTPOLDER • Do 27 juni 2019 | 13:10 • Donderdag 27 juni 2019 | 13:10

Ook in Noordoostpolder hebben verschillende sportverenigingen melding gemaakt van de eikenprocessierups. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. Sportverenigingen in Lelystad gaven eerder ook al aan veel last van de beestjes te hebben.

In Noordoostpolder gaat het onder meer om sportveld Nagele. Op het complex zit een voetbal- en een tennisclub. De voorzitter van de voetbalvereniging vertelt dat de eikenbomen op het terrein zijn afgezet met linten. Op dit moment is het zomerstop bij het voetbal. De leden hebben dus geen last van de rups.

Tennisclub Nagele heeft wel last van de rupsen. Verschillende leden hebben geklaagd over jeukende plekken. Het Spar Enkeltoernooi dat in de eerste week van juli gepland stond, is afgelast.

De woordvoerder van de gemeente Noordoostpolder zegt dat de verdelger op de hoogte is. De aannemer is momenteel erg druk. Sportverenigingen staan hoog op de prioriteitenlijst. Scholen en kinderopvanglocaties staan bovenaan.

Urk, Dronten, Zeewolde en Almere
De voorzitter van SV Urk vertelt dat op het sportcomplex zo'n 30 rupsennesten gevonden zijn. Inmiddels zijn die allemaal verwijderd.

In Dronten lijkt de overlast minder te zijn. De survivalvereniging heeft geen nesten gevonden, vertelt de voorzitter. Ook bij voetbalvereniging ASV Dronten hebben ze geen last van de beesten. Hetzelfde geldt voor het sportcentrum in Zeewolde.

De gemeente Almere kon nog geen cijfers geven van sportclubs die melding hebben gemaakt van de processierups.

Wedstrijden afgelast in Lelystad
In Lelystad is dat een heel ander verhaal. Daar wordt door de overlast onder meer het tennistoernooi tussen ITL, LTVL en Poseidon op 29 juni afgelast. Bij de tennisclub staan zo'n 20 bomen waar de rupsen krioelen. De gemeente doet volgens de voorzitter niets. "Vrijdagochtend worden de rupsen weggehaald door een bedrijf dat we zelf moeten inhuren. We hebben over een week een jeugdtoernooi dus we zijn genoodzaakt wat te doen voordat alle kinderen onder de rode vlekken zitten. Dit kost LTVL zo'n 1.500 euro", vertelt hij.

Bij de naastgelegen Atletiekvereniging AV Spirit zijn de jeugdtrainingen afgelast. Senioren krijgen daar het dringende advies niet de baan op te gaan.

Ook bij hockeyvereniging MHCL zijn alle trainingen voor de komende twee weken afgelast. Bij de ingang en het clubhuis zijn waarschuwingsborden geplaatst. Sportbedrijf Lelystad is bezig de dieren te verdelgen.

Huisdieren
Niet alleen mensen hebben last van de eikenprocessierups. Huisdieren kunnen blind worden van de brandharen. Dat laat de Almeerse dierenarts Amanda van Aalst weten. Volgens haar zijn er ook gevallen bekend van honden met blaren op hun tong nadat ze met de rups in aanraking kwamen. Als een huisdier allergisch is, of de brandharen inhaleert, dan kan de rups zelfs dodelijk zijn.

Als een huisdier last krijg van jeukklachten en uitslag is het verstandig het dier alleen met water af te spoelen, zo zegt Van Aalst. "Gebruik dus geen shampoo." Als de klachten erg zijn, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel