Actiegroepen tegen Lelystad Airport: minister schoffeert de burger 

LELYSTAD • Wo 3 juli 2019 | 22:35 • Woensdag 3 juli 2019 | 22:35

Actiegroepen die zich verzetten tegen de opening van Lelystad Airport zijn niet te spreken over de manier waarop minister Cora van Nieuwenhuizen is omgegaan met bijna 10.000 zienswijzen die zijn ingediend. Jaap Kloosterziel van Stichting Red de Veluwe van spreekt van een 'schandalige schoffering van de burger.'

Het nieuws dat opening in april 2020 niet langer haalbaar is, overschaduwt volgens Red de Veluwe de echte boodschap van woensdag. Namelijk dat slechts vijf suggesties die door burgers gedaan zijn worden overgenomen. Het zijn dan ook nog eens vrij kleine wijzigingen.

Hoewel de zin over het uitstel van de opening de meeste aandacht krijgt, gaat de brief waarin dat staat eigenlijk over de binnengekomen zienswijzen. Bijgevoegd is een 222 pagina's tellend document waarin de visie van het ministerie op die zienswijzen wordt uiteengezet.

'Bliksemafleider'
Hans Kempenaar van actiegroep HoogOverijsel spreekt van een bliksemafleider. "Iedereen is juichend bijna over dat uitstel. Waarvan wij zeggen: ho wacht even, het is een nota van antwoord. En die is in onze optiek nu misbruikt om daar nu een bliksemafleider als het uitstel ook in weer te geven."

"Wij zijn daar eigenlijk heel erg verdrietig over," vult Red de Veluwe aan. "Er zijn bijna 10.000 mensen geweest die een zienswijze hebben ingediend. Bewonersgroepen en mensen die zich ontzettend goed hebben ingelezen in deze materie hebben steekhoudende argumenten aangedragen. Dat zijn er 155.000. En in de brief van gisteren zegt de minister dat er vijf punten worden doorgevoerd. Dus wij vinden dat schandalige schoffering van de burger."

Kamerleden zijn kritisch
De actiegroepen krijgen bijval van Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks. "Een heleboel omwonenden in Gelderland en Overijssel hebben ongelofelijk veel zorgen geuit. En eigenlijk lijkt de minister aan heel veel voorbij te gaan." Kröger zegt de minister te gaan bevragen over het onderwerp.

Iets dat ook ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins van plan is. "U mag van mij aannemen dat die 200+ aan bladzijden mijn zomervakantie gaan vullen. Ik zal dat allemaal gaan bestuderen. Dat moet allemaal naar tevredenheid zijn. En dat zullen we ook weer verder gebruiken in het debat met de minister over Lelystad Airport."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel