FNV: Gorter moet uitbuiting arbeidsmigranten aanpakken

ZEEWOLDE • Ma 8 juli 2019 | 21:57 • Maandag 8 juli 2019 | 21:57

Burgemeester Gorter van Zeewolde moet uitzendbureaus van arbeidsmigranten tot de orde roepen. Op die manier moet hij zorgen dat er een einde komt aan wantoestanden op de locatie aan de Bosruiterweg.

Die oproep doen de vakbond FNV en arbeidsmigranten dinsdagochtend aan de gemeente. Ze bieden een petitie aan loco-burgemeester Winnie Prins aan om in te grijpen.

Volgens de FNV wonen er aan de Bosruiterweg zo'n vijfhonderd werknemers uit Spanje, Portugal, Polen, Hongarije, Bulgarije en Roemenië in huizen voor arbeidsmigranten. Ze huren de woonruimte van uitzendbureaus, via wie zij ook gedetacheerd zijn bij bedrijven.

Werknemers slecht behandeld
Uitzendbureaus Randstad, Tempo Team, Level One, Covebo en In Person maken zich volgens de vakbond schuldig aan uitbuiting en slechte behandeling van de werknemers. Zij worden niet geholpen bij de opvang, betalen verschillende bedragen aan huur en moeten de huisjes met vijf vreemden delen zonder mogelijkheid om persoonlijke bezittingen veilig op te bergen. Beschadigingen aan het huisje of de inboedel of het verkeerd plaatsen van een vuilnisbak worden als boete ingehouden op het loon, zegt Bart Plaatje van de FNV. Van huurdersrechten is geen sprake. Ook zijn de loonstrookjes van de werknemers onbegrijpelijk. Volgens FNV brengt Covebo extra kosten in rekening voor woon/werkverkeer, bovenop de 75 euro die de werknemers al maandelijks betalen.

"Wat werkers op het park meemaken is onacceptabel, eigenlijk een moderne vorm van slavernij"

— Kitty Jong, FNV

Uitzendbureau zowel verhuurder als werkgever
De FNV hekelt deze dubbele pet van de uitzendbureaus als verhuurder en werkgever. "Wat werkers op het park meemaken is onacceptabel, eigenlijk een moderne vorm van slavernij. Wij willen van de burgemeester horen wat hij voor deze inwoners van Zeewolde gaat doen", zegt vice-voorzitter Kitty Jong van de vakbond. Gorter heeft zich volgens de FNV dit voorjaar nog uitgesproken voor een goed en veilig onderdak van arbeidsmigranten. Bovendien pleitte hij ervoor dat zij meer in het dorp zouden wonen om de integratie te verbeteren.

Uitzendbureaus zijn onbekend met klachten over uitbuiting
In een reactie zegt een medewerker van In Person dat zij bijna geen klachten krijgen van de circa 120 werknemers die via dit uitzendbureau aan de Bosruiterweg wonen. Er zijn wel eens problemen, maar die komen door drugs of alcohol. Klachten over uitbuiting zijn In Person onbekend. Covebo wil naar Omroep Flevoland niet reageren op de klachten van de FNV. De andere uitzendorganisaties waren niet bereikbaar.

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel