Minister gaat misstanden 'Polenhotels' aanpakken

ZEEWOLDE • Ma 16 september 2019 | 22:00 • Maandag 16 september 2019 | 22:00

Misstanden bij de huisvesting van arbeidsmigranten zullen worden aangepakt. Dat zegt minister Wouter Koolmees in reactie op Kamervragen van de SP.

De minister is bezig met een actieplan om misstanden in de branche tegen te gaan. Ook wil hij kijken of er een vergunningenstelsel voor uitzendbureaus kan komen. De SP en de PvdA in de Tweede Kamer hebben hiervoor eerder een voorstel ingediend. De minister wil nog wel eerst spreken met de uitzendbranche en met de Stichting Normering Arbeid, die keurmerken aan uitzendbureau's verstrekt.

De SP vroeg deze zomer om opheldering toen vakbond FNV alarm sloeg over de omstandigheden waaronder Polen en andere arbeidsmigranten in Zeewolde waren ondergebracht. De vakbond sprak over uitbuiting en moderne slavernij.

'Belangrijk onderdeel economie'
Minister Koolmees stelt in zijn beantwoording van de vragen van de SP dat arbeidsmigranten een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie zijn. Het is daarom volgens hem belangrijk dat ze op een goede manier gehuisvest en behandeld worden.

Koolmees zegt op basis van de berichtgeving over de omstandigheden in Zeewolde niet te kunnen beoordelen of er sprake is van uitbuiting. Hij wijst erop dat betrokkenen bij een vermoeden van arbeidsuitbuiting of ernstige benadeling van werknemers wel altijd een melding kunnen doen bij de inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie.

De minister vindt wel, net als de FNV, dat het aanbieden van werk en wonen als pakket door de werkgever ongewenste effecten kan hebben. Als het werk ophoudt, zou de arbeidsmigrant immers ook direct andere huisvesting moeten zoeken.

In de uitzend-cao's staat wel dat de werknemer een redelijke termijn krijgt om andere huisvesting te zoeken, maar hoe lang 'redelijk' is, mag de werkgever zelf bepalen. De minister vindt dat werknemers minder afhankelijk van de uitzendbureaus moeten worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel