Flevoziekenhuis durfde overname MC niet aan

ALMERE • Wo 10 juli 2019 | 21:00 • Woensdag 10 juli 2019 | 21:00

Het Flevoziekenhuis in Almere heeft eind vorig jaar serieus gekeken of het het failliete MC Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad kon overnemen. Het heeft daar vanaf gezien omdat dit het eigen voortbestaan in gevaar zou brengen.

Dat schrijft de directie van het Flevoziekenhuis in het jaarverslag over 2018. Eerder wilde het Almeerse ziekenhuis nooit bevestigen dat het naar een overname keek, maar in het jaarverslag schrijft de voorzitter van de raad van bestuur Anita Arts: "Uiteraard hebben we alle mogelijkheden, kansen en risico's bekeken en besproken met externe en interne stakeholders. Dit heeft geleid tot de conclusie dat overname van geheel MC Zuiderzee in de huidige staat voor ons geen optie kon zijn, omdat we daarmee de continuïteit van het Flevoziekenhuis in de waagschaal zouden stellen." Uiteindelijk is MC Zuiderzee overgenomen door St Jansdal in Harderwijk.

Het Flevoziekenhuis zegt dat het heeft ingezet op het veilig stellen van de acute zorg voor heel Flevoland, samen met andere ziekenhuizen in de regio. "Als de acute zorg niet op orde is, is dat een hoog risico voor de bewoners van Flevoland".

Meer zorg verleend na faillissement MC Zuiderzee
Sinds het faillissement van MC Zuiderzee en de doorstart met St Jansdal heeft het Flevoziekenhuis 'substantieel' meer acute geboortezorg en spoedeisende hulp verleend. Daarmee is de capaciteit van het Almeerse ziekenhuis nu maximaal benut. Door de ziekenhuiscrisis in Lelystad en Emmeloord heeft zorgverzekeraar Zilveren Kruis besprekingen over een meerjarencontract met het Flevoziekenhuis tijdelijk stopgezet. Eerst moet duidelijk zijn hoe de zorg zich ontwikkelt. Andere verzekeraars hebben zich 'constructief en slagvaardig' opgesteld, zodat het ziekenhuis extra patiënten van elders in de provincie heeft kunnen opvangen.

'Winst' vorig jaar 3,1 miljoen euro
Het Flevoziekenhuis hield vorig jaar 3,1 miljoen euro over, ongeveer gelijk aan 2017. De bedrijfsopbrengsten lagen met bijna 190 miljoen euro 6,8 miljoen euro hoger dan het jaar ervoor. Dit komt door meer patiënten van de MC IJsselmeerziekenhuizen en extra oncologiepatiënten uit Amsterdam.

De bedrijfslasten stegen met 7,4 miljoen euro tot 182 miljoen, vooral vanwege gestegen personeelskosten door de inhuur van extra zorgmedewerkers. De directie verwacht dat de personeelslasten ook dit jaar meer stijgen dan de inkomsten en zal daarom scherp op de kosten letten.

Het Flevoziekenhuis had eind vorig jaar voor 99 miljoen euro aan langlopende schulden. Daarvan wordt dit jaar zo'n 8 miljoen afgelost. Het ziekenhuis investeert tot 2023 circa 50 miljoen, waarvan een groot deel is besteed aan de vernieuwing van de operatiekamers en aanschaf van een tweede MRI-scanner.

Samenwerking met AUMC
Het Almeerse ziekenhuis zet de samenwerking voort met het AUMC in Amsterdam, de fusie van het AMC en VUMC. Het Flevoziekenhuis neemt meer laag en medium complexe zorg over van de Amsterdamse ziekenhuizen. Een proef om ook acute patiënten naar Almere over te brengen wordt niet vervolgd, omdat dit te complex is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (12)

 • Albert.

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Het is de bananenrepubliek van de bovenste plank geworden....heb helaas het zelf mogen ervaren om accut hulp nodig te hebben en ambulancedienst is perfect maar moet toch mat ambu 30 min verder naar ander ziekenhuis....gelukkig had ik geen acute hartaanvaal want dat had ik NOOIT OVERLEEFD. Over de zorg ansich geen klagen zelfs eten was redelijk goed voor een ziekenhuis (st jansdal) maar nu het volgende probleem.....de gedeeltelijke afsluiting van de laserweg??????? Hoe komt een spoedambulance asapnaar harderwijk? Kan er niks over vinden tot zover...helaas moet ik bij een spoed besslissing dit keer voor almere kiezen. Kortom.....nl is kompleet sinds drees naar de klote geholpen en het volk is niks meer waard....ook niet degene die pensioen hebben.....daar zitten mensen bij die de oorlog meegemaakt hebben en nu afgedankt worden in plaats van beloond....van van agt tot rutte nu jongens bedankt en graag gedaan dat jullie er heerlijk rijkbijzitten en ons laten verrekken.... buitenland here whe come.

  reageer
 • Alexandros

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Her Zilveren Kruis moet echt een halt worden toegeroepen. Volgens mij zitten zij te zinspelen op weer een faillissement. Dat kan echt niet, want dan komt heel Flevoland zonder ziekenhuis te zitten en heeft Lelystad én acute zorgnood en worden zij volledig afhankelijk van St. Jansdal met bijbehorende duurdere zorgverzekeringen. Zilveren Kruis moet juist gaan voor goedkopere zorg, niet duurdere. Dit riekt erg sterk naar corruptie c.q. zorgfraude.

  reageer
 • Faerie

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  In den beginne is het eigenlijk gewoon extreem ziek dat een ziekenhuis tegenwoordig een bedrijf is, met winstbejag, aandeelhouders en meer van dat kapitalistisch gejengel. Dat is de basis van alle problemen. We hadden nooit naar dit verschrikkelijk onmenselijke Amerikaanse model moeten gaan. Nederland werd geprezen om haar ziekenfondssysteem. Natuurlijk waren daar ook problemen, maar dit was niet de oplossing. Al dat geprivatiseer heeft geleid tot zoveel problemen in de basisbehoeften; zorg, wonen, vervoer, communicatie, onderwijs, etc. We zijn van een sterke natie met goede inkomensnivellering gegaan naar een bananenrepubliekmodel met veel armoede, veel extreem rijken en amper middenmoot. Ons vangnet staat onder druk. Alle sectoren staan onder druk, mensen staan onder druk. Jippie! En de mensen die hiervan profiteren blijven liberaal stemmen, terwijl de mensen die juist hun stem zouden moeten gebruiken voor verandering murw zijn en niet meer stemmen. Et voila! Hier staan we dan, met failliet gaande ziekenhuizen, extreme woningnood, veel schulden- en armoedeproblematieken.

  reageer
 • ikke

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  ontzettend jammer dat almere het niet heeft overgenomen, dan had het vast een stuk beter geweest

  reageer
 • Johan

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Je eigen keuze welk ziekenhuis je naar toe wilt, vanuit Lelystad kan je gewoon naar Flevo ziekenhuis

 • PeterF

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Je bedoelt 'Flevoziekenhuis' waar je :'Almere' schreef? Ik ben het niet met je eens. Méér het dan nog eens: Hun eigen voortbestaan was met een overname op het spel gezet! Ontzettend wijs en goed doordachte beslissing dus.

 • Rudi

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Gewoon je premie van zilveren kruis niet meer betalen

  reageer
 • Nonsens

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Dan ook niet klagen, als je zorg nodig hebt en die dan als wanbetaler niet krijgt.

 • laat alle reacties zien
 • Rob

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Feitelijk zou Flevoland kunnen volstaan met 1 regionaal groot ziekenhuis ipv nu meerdere grote regionale ziekenhuizen waarvoor Flevoland eigenlijk te klein is en er feitelijk geen financieel draagvlak is om dit budgettair verantwoord te krijgen.

  reageer
 • Diederik

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Alweer de almacht van het Zilveren Kruis met heel veel geld in kas. En Lelystad is gewoon genaaid door ZK.

  reageer
 • KC

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Het is jammer dat zij het MC niet heeft kunnen overnemen. De mentaliteit van de Veluwe ligt niet goed in Flevoland. Het is schandalig dat Zilverenkruis weer voor problemen zorgt.
  De zorg in Flevoland is nog steeds op orde. Er moet met spoed een 24/7 SEH en acute verloskunde komen willen er niet nog meer doden vallen en er met patiënten naar her en der worden gesleept.

  reageer
 • KC

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Sorry. Zorg in Flevoland NIET op orde.

 • Inge

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Is Zilveren Kruis nu ook met het Flevoziekenhuis aan het rommelen? Hoezo geen meerjarencontract, en zijn het vooral de andere zorgverzekeraars die ondersteunen? Wat is dat toch met ACHMEA?

  reageer
 • Roel

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Is nieuws waar je niks meer mee kan.
  Gedane zaken nemen geen keer en dus onzinnige journalistiek

  reageer
 • Jammer

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Had qua mentaliteit toch beter gepast. Het blijft wennen die Veluwse lucht op de kleigronden..

  reageer
 • Hans

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Ja, inderdaad jammer. Dies schreeuwerige aso's die alleen maar klagen zien we in de veluwe ook liever niet. Het is toch nooit goed bij zulke mensen, alleen maar klagen. Ik zou verhuizen terug naar Amsterdam.

 • van Haven

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Mmm, opgegroeid op de Veluwe kon ik destijds direct aarden in de kleigrond van de polder. Net dat wennen valt het dus wel mee.

 • Ratje

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  De wachttijden bij het Flevoziekenhuizen is voor bepaalde zorg toegenomen. Mooi is dat want als Almeerder kan ik opzoek naar een ander ziekenhuis om toch tijdig gezien te worden. De zorg in Flevoland is dus toch verschraald.

  reageer
 • Cindy-Lou

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Het is een prima ziekenhuis. De keuze is aan u om een ziekenhuis te vinden waar je sneller terecht kan.

 • Floortje

    Do 11 juli Donderdag 11 juli

  Dat moet u vooral doen. Ik ben zeer tevreden over het Flevoziekenhuis. Als ze zelf niet de juiste zorg kunnen bieden verwijzen ze door, ik ben ook een keer naar een ander ziekenhuis uitgeweken vanwege een lange wachttijd, maar als het even kan laten wij ons in het Flevoziekenhuis behandelen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert