Vrijspraak voor doodschieten Mansour; wapen was defect

ALMERE • Do 11 juli 2019 | 10:23 • Donderdag 11 juli 2019 | 10:23

De man uit Almere die vorig jaar Sabri Mansour doodschoot in Almere, is vrijgesproken. De rechter heeft donderdagochtend bepaald dat er sprake was van een ongeluk. De Almeerder werd wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 maanden voor het bezit van een vuurwapen en munitie. Omdat hij deze tijd al in voorarrest heeft uitgezeten, hoeft hij niet terug de cel in.

Het schietincident gebeurde vorig jaar februari in een huis aan de Kapitein de Langestraat in Verzetswijk. Volgens de 22-jarige Almeerder zat hij met zijn beste vriend Mansour (20) met een wapen te spelen toen het plotseling afging. Er bleken nog kogels in het wapen te zitten. Een daarvan raakte het slachtoffer in zijn hoofd, waarna hij overleed.

De 22-jarige beweerde tijdens de rechtszaak dat de dood van Mansour een ongeluk was. Uit onderzoek van het NFI bleek inderdaad dat het wapen kapot was. Het is volgens de deskundigen mogelijk dat het wapen meerdere malen afgaat zonder dat de trekker wordt aangeraakt. Een tikje tegen het wapen kon daarvoor al voldoende zijn. Volgens de rechtbank passen alle resultaten van het onderzoek bij de verklaring van de verdachte.

Onvoorzichtig gehandeld
De man die terecht stond is niet deskundig op het gebied van wapens, pakte het wapen vast met zijn vinger bij de trekker en met de loop in de richting van het slachtoffer. Hij heeft niet gecontroleerd of het wapen niet meer geladen was. De rechtbank is van oordeel dat verdachte daarmee onvoorzichtig gehandeld heeft, maar vindt het niet voldoende om hem te straffen voor de dood van zijn vriend. Hij kon namelijk niet weten dat het wapen, als gevolg van een ernstig defect, af zou gaan zonder dat hij de trekker overhaalde.

Roekeloos
Het OM vindt dat de dader roekeloos is geweest. Hij is zo met het wapen omgegaan dat het slachtoffer geraakt kon worden door een onbedoeld afgevuurde kogel. Bovendien heeft de verdachte volgens het OM pas ruim een uur na het schot de hulpdiensten gebeld.

Ook heeft hij het slachtoffer verplaatst en de woning schoongemaakt. Hij verstopte het wapen en meldde zich pas uren later op het politiebureau. Het Openbaar Ministerie eiste 2,5 jaar cel en daar bovenop nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

Broer
Een 19-jarige broer van de verdachte die ook in de woning aanwezig was, moest zich vorige maand ook voor de rechter verantwoorden. Nadat hij geconfronteerd werd met het slachtoffer verliet hij de woning en waarschuwde hij geen hulpdiensten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel