Akkoord over 30 miljoen voor Noordelijk Flevoland

FLEVOLAND • Vr 19 juli 2019 | 16:13 • Vrijdag 19 juli 2019 | 16:13

Het Rijk, de provincie en de gemeenten Noordoostpolder en Urk hebben definitief overeenstemming bereikt over een investering van 30 miljoen euro in Noordelijk Flevoland. Het Rijk en de regio betalen elk 15 miljoen euro voor de zogeheten Regio Deal.

Dat het Rijk 15 miljoen zou meebetalen had het kabinet in november al toegezegd. Flevoland had 25 miljoen gevraagd. Nu zijn de afspraken uitgewerkt, zo schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een brief aan de Tweede Kamer.

De miljoenen moeten Noordelijk Flevoland tot 2025 een impuls geven. Daarvoor zijn drie hoofdthema's aangewezen. Zo moet het maritieme cluster van Urk verder worden ontwikkeld. Naast de nieuwe Maritieme Service Haven in 2020 en het binnendijkse bedrijventerrein moeten bedrijven, kennisinstellingen en onderwijsorganisaties de sector gezamenlijk gaan vernieuwen. Hiervoor is een rol weggelegd voor de Maritieme Campus op Urk. Voor het maritieme cluster is 14,5 miljoen gereserveerd. Aparte aandacht is er voor de het bestrijden van ondermijnende activiteiten op de bedrijventerreinen.

Roer om bij IJsselmeervisserij
Bij het tweede thema moet de beroepsvisserij op het IJsselmeer voor vijf miljoen euro duurzamer en winstgevender worden, binnen de grenzen van wat het watersysteem van het Marker- en IJsselmeer aan kan. Daarbij wordt ook gekeken naar alternatieve inkomstenbronnen voor vissers.

Marknesse wordt centrum Smart Mobility
Het derde thema is het Mobiliteit- en Infrastructuur Test Centrum (MITC), dat voor acht miljoen euro in 2023 bij Marknesse moet komen. Dit moet het centrum in Nederland worden voor de ontwikkeling van technologie voor mobiliteit, smart mobility.

Voorwaarde is dat de RDW-testbaan bij Lelystad Airport naar Marknesse wordt verplaatst. Dat hangt af of dit financieel haalbaar is. Bij dit thema hoort ook de vernieuwing van de Duits-Nederlandse Windtunnel bij het NLR in 2021 voor 2,5 miljoen euro. Bij elkaar moet het initiatief enkele honderden nieuwe banen scheppen.

De Regio Deal wordt dit najaar definitief ondertekend. Naast het ministerie van LNV doen ook Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Infrastructuur en Waterstaat, Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel