Akkoord over 30 miljoen voor Noordelijk Flevoland

FLEVOLAND • Vr 19 juli 2019 | 16:13 • Vrijdag 19 juli 2019 | 16:13

Het Rijk, de provincie en de gemeenten Noordoostpolder en Urk hebben definitief overeenstemming bereikt over een investering van 30 miljoen euro in Noordelijk Flevoland. Het Rijk en de regio betalen elk 15 miljoen euro voor de zogeheten Regio Deal.

Dat het Rijk 15 miljoen zou meebetalen had het kabinet in november al toegezegd. Flevoland had 25 miljoen gevraagd. Nu zijn de afspraken uitgewerkt, zo schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een brief aan de Tweede Kamer.

De miljoenen moeten Noordelijk Flevoland tot 2025 een impuls geven. Daarvoor zijn drie hoofdthema's aangewezen. Zo moet het maritieme cluster van Urk verder worden ontwikkeld. Naast de nieuwe Maritieme Service Haven in 2020 en het binnendijkse bedrijventerrein moeten bedrijven, kennisinstellingen en onderwijsorganisaties de sector gezamenlijk gaan vernieuwen. Hiervoor is een rol weggelegd voor de Maritieme Campus op Urk. Voor het maritieme cluster is 14,5 miljoen gereserveerd. Aparte aandacht is er voor de het bestrijden van ondermijnende activiteiten op de bedrijventerreinen.

Roer om bij IJsselmeervisserij
Bij het tweede thema moet de beroepsvisserij op het IJsselmeer voor vijf miljoen euro duurzamer en winstgevender worden, binnen de grenzen van wat het watersysteem van het Marker- en IJsselmeer aan kan. Daarbij wordt ook gekeken naar alternatieve inkomstenbronnen voor vissers.

Marknesse wordt centrum Smart Mobility
Het derde thema is het Mobiliteit- en Infrastructuur Test Centrum (MITC), dat voor acht miljoen euro in 2023 bij Marknesse moet komen. Dit moet het centrum in Nederland worden voor de ontwikkeling van technologie voor mobiliteit, smart mobility.

Voorwaarde is dat de RDW-testbaan bij Lelystad Airport naar Marknesse wordt verplaatst. Dat hangt af of dit financieel haalbaar is. Bij dit thema hoort ook de vernieuwing van de Duits-Nederlandse Windtunnel bij het NLR in 2021 voor 2,5 miljoen euro. Bij elkaar moet het initiatief enkele honderden nieuwe banen scheppen.

De Regio Deal wordt dit najaar definitief ondertekend. Naast het ministerie van LNV doen ook Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Infrastructuur en Waterstaat, Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (12)

 • pieter de oude

    Zo 21 juli Zondag 21 juli

  Waar is de lobby-trein van Dronten,? schrijft E.!!
  Die trein staat op een zijspoor en niemand
  weet of wil weten hoe het wissel naar het
  hoofdspoor moet worden bediend.

  reageer
 • EvertK

    Zo 21 juli Zondag 21 juli

  Die trein staat niet op een zijspoor. Hij staat op doodlopend spoor en is net zoals alle Drontenaren uitgerangeerd!

 • Dick Offringa

    Zo 21 juli Zondag 21 juli

  Komt er ook nog een potje voor de Lelylijn?

  reageer
 • Beans

    Za 20 juli Zaterdag 20 juli

  Wederom geen Zuiderzeelijn of Lelylijn...

  reageer
 • Thomas

    Zo 21 juli Zondag 21 juli

  A omdat niemand die nodig heeft
  B omdat er al 2 miljard voor is uitbetaald en Flevoland dat heeft verbrast in plaats van er infrastructuur van te bouwen

 • Alexandros

    Vr 19 juli Vrijdag 19 juli

  Hopelijk houdt de overheid het RDW-circuit achter de hand. Het is kapitaalvernietiging om zo'n baan te laten vervallen als het gebruikt kan worden voor evenementen en voor automobilisten die even het gaspedaal diep in willen trappen.

  reageer
 • Sjon

    Za 20 juli Zaterdag 20 juli

  Je komt zeker uit Lelystad ? Als de RDW testbanen verplaatst worden naar Marknesse dan kan dat daar toch.

 • Boeing777

    Vr 19 juli Vrijdag 19 juli

  Wellicht kan men met dit geld investeren in de aanleg van een tweede landingsbaan op Lelystad airport. Een grotere aankomsthal. Met mooie vliegtuigslurfen. Ik zou graag de A380 zien landen hier op Lelystad airport! Zie ik nog wel gebeuren!

  reageer
 • Emmy

    Za 20 juli Zaterdag 20 juli

  Dat zal aangezien toch niet gebeuren omdat er meerdere gemeenten hebben geklaagd dus dat is een verloren kans

 • laat alle reacties zien
 • E

    Vr 19 juli Vrijdag 19 juli

  Mooie initiatieven die ook heel goed in Dronten kunnen. Centralere ligging, beter bereikbaar, meer ruimte etc.
  Waar is de lobby trein van Dronten?

  reageer
 • Hannes

    Vr 19 juli Vrijdag 19 juli

  In alle bescheidenheid, met vraag en aanbod, komen de beste innovaties tot stand!!

  reageer
 • Hans Keuper

    Vr 19 juli Vrijdag 19 juli

  Vreemd, heel vreemd! Tussen 2014 en 2017 lobbyden 'het Luchtvaartlab' te Marknesse en #Natuurmonumenten te Kraggenburg zich helemaal suf voor zogenaamde 'Nieuwe Natuur' rond en op gronden van het Luchtvaartlab (NLR). Die plannen werden al grotendeels door de Provincie Flevoland van tafel geveegd en zelfs het te subsidiëren restant werd niet uitgevoerd.
  En nu - slechts enkele jaren later - wordt op diezelfde gronden een lawaaierig Mobiliteit- en Infrastructuur Test Centrum (MITC) geprojecteerd .... Op schootsafstand van het Rijksmonument Waterloopbos ..... Is dit beleid of is hier over nagedacht, zou wijlen Jan Schaeffer zich afvragen? En tenslotte - hoeveel Miljoenen Zwijggeld dan wel 'Natuurcompensatiegelden' claimt Natuurmonumenten alvast? Interessante tijden!

  reageer
 • Hans

    Vr 19 juli Vrijdag 19 juli

  Waarom gaat dit geld niet naar een trein?

  reageer
 • Harrie

    Za 20 juli Zaterdag 20 juli

  Omdat we geen trein willen!

 • Sander

    Vr 19 juli Vrijdag 19 juli

  En nu heel Lelystad Airport nog definitief opheffen. Dan komt het allemaal goed met Flevoland.

  reageer
 • Hendrik

    Vr 19 juli Vrijdag 19 juli

  Wat heeft dit met het onderwerp waar hier over gesproken wordt te maken.

 • Knielus

    Vr 19 juli Vrijdag 19 juli

  Het lijkt me beter uw account op te heffen.
  U heeft vast een baantje wat u zelf het beste past en u lekker afreageert op Lelystad AirPort ?

 • Flevoburger

    Vr 19 juli Vrijdag 19 juli

  Misschien is investeren in een hoge brug vanaf "de laatste bocht in de dijk L'stad / Enkhuizen " met een directe aansluiting op de Houtribweg / A6 wel de beste investering die je in de Flevopolder kunt doen.

  En dat MITC verhaal zou misschien wel interessant kunnen zijn maar wat is de reden voor een verhuizing? D'r staat toch al een testcentrum, wat je zou kunnen moderniseren?

  reageer
 • Sjon

    Za 20 juli Zaterdag 20 juli

  De reden voor een verhuizing ? Mooie locatie, unieke samenwerking met de windtunnel voor aerodynamica, verbetering leefbaarheid en werkgelegenheid in de NOP.

 • Break

    Vr 19 juli Vrijdag 19 juli

  Kunnen de inwoners van de NOP weer klagen dat er nooit ten noorden van de Ketelbrug geïnvesteerd wordt. O wacht... Wel dus.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert