Nationaal Hitteplan van kracht, dit doet Flevoland

FLEVOLAND • Di 23 juli 2019 | 9:40 • Dinsdag 23 juli 2019 | 9:40

Gezondheidsinstituut RIVM heeft voor heel Nederland het Nationaal Hitteplan afgekondigd. De komende dagen is het erg warm. Plaatselijk kan het zelfs 40 graden worden.

Het hitteplan is vooral een waarschuwing voor hitte en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Het KNMI heeft vanwege de aanhoudende extreme hitte code oranje afgekondigd.

Vooral ouderen en kwetsbare mensen kunnen last krijgen van de hitte. Bij Zorggroep Oude & Nieuwe land en Zorggroep Almere letten ze extra goed op de bewoners. Volgens Frédérique Mensink van Zorggroep Almere gaat er een protocol in werking. “De bewoners krijgen vaker te drinken, een ijsje en een voetenbadje”, vertelt Mensink. Zorggroep Oude & Nieuwe Land laat weten dat de bewoners bij hen ook extra fruit en bouillon krijgen.

Volgens het RIVM is de UV-kracht van de zon de komende dagen hoog, rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Insmeren met zonnebrand is dus belangrijk.

Tips tegen de hitte van het RIVM:
* Drink voldoende;
* Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
* Zoek de schaduw op;
* Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
* Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
* Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken;
* Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Dieren hebben het ook warm
Bij dierenasiel Almere worden extra maatregelen voor de dieren genomen. Jamie Beerman vertelt dat er in de speelweides doeken zijn opgehangen om extra schaduwplekken te creëren voor de honden. Ook staan er zwembadjes voor verkoeling. "We laten de honden ook maar kort uit. Vooral de platneuzen hebben last van de warmte. Die halen moeilijker adem en door de warmte is dat nog heftiger."

In de kennels, katten- en konijnenverblijven worden ook koelmatten of coolpads neergelegd. "Dat zorgt voor verkoeling en konijnen kunnen er tegenaan gaan liggen. Katten gaan meestal zelf gewoon ergens languit liggen en spannen zich zo weinig mogelijk in. We hebben in het buitenterrein voor de katten ook extra parasols voor de schaduw neergezet."

Desgevraagd geeft Beerman nog wat tips voor mensen met huisdieren. "Maak geen lange wandelingen met honden. Teveel inspanning is af te raden. En let ook zeker op asfalt tijdens het uitlaten van de hond. Dat kan in de zon erg heet worden en dan verbranden de zooltjes van de honden. Blijf dus op het gras lopen." Een hond in de auto achterlaten is ook geen goed idee.

Bruggen en sluizen
De bruggen in Flevoland worden vanaf dinsdagmiddag nat gehouden, bijvoorbeeld de Tollebekerbrug. Door de warmte zet het metaal van de brugdekken uit. Bij sommige bruggen kan dat meerdere centimeters zijn. Als dat gebeurt, kan de brug klemmen en niet meer worden geopend. Door het nathouden koelt het brugdek af en zet het minder uit.

Werkzaamheden
De wegwerkzaamheden die op dit moment bezig zijn in de provincie gaan gewoon door. Asfalteringswerkzaamheden kunnen doorgaan, omdat asfalt ook met warme temperaturen gewoon uithardt. Beton doet dat bijvoorbeeld niet, die werkzaamheden hadden dan niet door kunnen gaan.

Het is de bedoeling om woensdag zout op kleinere rotondes in Noordoostpolder te gaan strooien. Door de warmte kan asfalt smelten. Zout moet dat tegengaan. Er wordt gestrooid op rotondes, omdat in bochten meer wrijving is.

Buitendienst gemeenten
De stadsreiniging in Almere start deze week eerder dan normaal. Vanwege de hoge temperatuur werken ze vanaf 06:45 uur ‘s ochtends. Ze adviseren dus ook dat bewoners de afvalbak ‘s avonds al aan de weg moeten zetten. De gemeente Lelystad laat weten dat medewerkers van de dienst 'beheer openbare ruimte' boven de 30 graden met een tropenrooster werken. Ze beginnen dan om 06:30 uur en werken door tot 14:00 uur. Dinsdag is daar nog niet mee begonnen, maar de kans is groot dat woensdag die tijden wel aangehouden worden.

In Flevoland wordt het erg warm maar de 40 graden wordt de komende dagen waarschijnlijk niet gehaald, meldt weerman Robert de Vries.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel