Brandweermannen brouwen 'bluswater'

FLEVOLAND • Zo 4 augustus 2019 | 9:06 • Zondag 4 augustus 2019 | 9:06

Brandweermannen uit Almere en Lelystad hebben de handen ineen geslagen om speciaal 'brandweerbier' te brouwen. De collega's zijn dol op een biertje en besloten het zelf te brouwen. De hobby is nu gegroeid tot een bedrijf dat duizenden liters 'bluswater' maakt.

In het assortiment zit witbier, blondbier en een quadrupel. Het laatstgenoemde sterke biertje is de favoriet van de brouwers. Het is de eerste soort die ze gebrouwen hebben, vertelt brandweerman en bierbrouwer Dennis Vleugel. "Al het begin is moeilijk. Het perfecte biertje brouw je niet in één dag." Met het eindresultaat is hij meer dan tevreden.

"Met ons bier willen we onze passie voor de brandweer overdragen aan de rest van Nederland"

— Dennis Vleugel, brandweerman en bierbrouwer

Volgens collega-brandweerman en -brouwer Bob Prummel begon de hobby in een kleine loods in Almere. "We begonnen met twee keteltjes van vijftig liter. Toen merkten we dat de vraag groter werd." De brouwende brandweermannen zijn letterlijk uit hun jasje gegroeid. Ze huren nu de overcapaciteit van een brouwer uit Amsterdam in om hun voorraad op peil te houden.

"Met ons bier willen we onze passie voor de brandweer overdragen aan de rest van Nederland", vertelt Dennis Vleugel. Op iedere etiket staat een afbeelding en een verhaaltje van een 'typische' brandweertaak. Zo gaat het witbier over poes 'Witje'. Ze is in een vlierboom geklommen en geniet van de vlierbloesem, de smaak van dit witbier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel