Dagje uit in de provincie soms flink duurder geworden

FLEVOLAND • Wo 7 augustus 2019 | 0:01 • Woensdag 7 augustus 2019 | 0:01

De prijzen voor een dagje uit in Flevoland zijn bij verschillende attracties de afgelopen vijf jaar flink gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland door de entreekosten van attracties in de provincie in tijd te vergelijken.

Zo is de toegangsprijs van de Orchideeënhoeve in Luttelgeest in vijf jaar tijd met 38% gestegen. Voor museum Schokland moet zelfs 50% meer worden betaald dan in 2014. Grootste stijger is Almere Jungle. Waar de entree vijf jaar geleden nog twee euro bedroeg, moet nu voor een toegangskaartje vijf euro twintig worden betaald, een stijging van 160%.

Een mogelijke verklaring voor de stijgingen is dat verschillende attracties de afgelopen periode veel hebben geïnvesteerd en dat bezoekers aanzienlijk meer geboden wordt.

Niet overal is de stijging even fors. Attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen en het Aviodrome in Lelystad hebben de toegangsprijzen met slechts enkele procenten verhoogd. Meerzoo in Marknesse, Museum Nagele en Netl De Wildste Tuin in Kraggenburg hebben de prijzen gelijk gehouden.

Tekst gaat verder onder de tabel


Verantwoording:
• De entreeprijzen van 2014 hebben we gevonden via het internetarchief archive.org
• We hebben gekeken naar de hoogste prijs voor 1 volwassene bij de koop van een kaartje aan de kassa. Online kaartverkoop is soms goedkoper.
• Bij kinderattracties hebben we gekeken naar de hoogste prijs in de verschillende leeftijdscategorieën. Begeleiders zijn gratis.
• Er is geen vergelijking mogelijk bij Batavialand in Lelystad en FlevOnice in Biddinghuizen. Beide attracties zijn de afgelopen jaren ingrijpend gewijzigd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de kosten van een dagje uit in Nederland ook onderzocht. Het instituut komt tot de conclusie dat de kosten voor een entreekaartje sterker stijgen dan de prijzen voor noodzakelijke uitgaven zoals huur/hypotheek, boodschappen en bepaalde belastingen. Die stegen gemiddeld met bijna 7%. Het CBS rekende uit dat de Nederlander 17% meer betaalt voor een museum en 14% meer voor een attractiepark dan vijf jaar geleden.

Ook eten en drinken tijdens het uitgaan is duurder geworden. In een restaurant moet bijna 12% meer worden betaald dan in 2014. Vooral fastfood werd duurder; de prijzen in deze categorie stegen in vijf jaar met 15%. Een verklaring voor de stijgingen geeft het CBS niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel