Verdachte steekpartij jeugdgevangenis moet naar PBC

LELYSTAD • Di 13 augustus 2019 | 16:05 • Dinsdag 13 augustus 2019 | 16:05

De verdachte van een steekpartij in jeugdgevangenis Intermetzo aan de Bosvalkweg in Lelystad moet ter observatie worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Dat heeft de rechtbank dinsdag besloten.

Het gaat om een 23-jarige man die in de eindfase zat van een pij-maatregel (jeugd-tbs), vanwege een gewapende overval. Hij mocht na vijf jaar bijna naar huis, toen het misging. De man werd naar eigen zeggen door een medebewoner met de dood bedreigd en afgeperst om zijn shag af te staan. Bij de leiding van de justitiële jeugdinrichting kreeg hij naar zijn gevoel geen gehoor, de politie kon hij niet bellen.

Toen zijn minderjarige belager weer op hem afkwam, stak de verdachte hem met een fruitmesje. De verwondingen van het slachtoffer waren zo ernstig dat er een traumahelikopter is opgeroepen. Hoe het nu met hem gaat werd niet duidelijk tijdens de zitting.

Geen energie voor onderzoek
Op een vorige zitting heeft de verdachte toegezegd mee te werken aan een onderzoek door een psycholoog en een psychiater. Daar is hij op teruggekomen. Hij heeft in de afgelopen jaren al zoveel onderzoeken ondergaan dat hij er echt klaar mee is, aldus de verdachte. "Ik heb er de kracht en de energie niet meer voor", zei hij in de rechtbank. Ze moeten het wat hem betreft maar doen met een rapport van een jaar geleden. En hem straffen met een celstraf. Dan heeft hij tenminste een einddatum in zicht.

In de observatiekliniek zal hij zeven weken op zijn bed blijven liggen, voorspelde hij. De rechtbank wil toch een poging wagen om meer te weten te komen over zijn geestesgesteldheid tijdens de steekpartij en laat hem opnemen. Pas daarna zal een eventuele veroordeling volgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel