Curator: 'Meeste projecten failliet Noordersluis gaan door'

FLEVOLAND • Ma 19 augustus 2019 | 10:48 • Maandag 19 augustus 2019 | 10:48

De meeste bouwprojecten die door het faillissement van Bouwbedrijf Noordersluis in Lelystad stilliggen, zullen worden voortgezet. Garantiefonds Woningborg neemt de projecten over en is op dit moment in gesprek met aannemers.

Dat zegt curator Louis de Boef, die het faillissement van Noordersluis moet afwikkelen. Wanneer de bouw wordt hervat kan de curator niet zeggen. Door de vakantietijd zijn veel aannemers niet bereikbaar. Woningborg zelf kan ook pas begin september meer duidelijkheid geven, zo zegt een woordvoerder.

Bouwbedrijf Noordersluis werd op 2 juli failliet verklaard. Eind juli is ook het moederconcern De Tijd Vooruit failliet verklaard en vorige week nog vijf vennootschappen van Noordersluis Bouwbedrijven en Noordersluis Bouwgroep.

Volgens curator De Boef zijn er twee hoofdredenen voor het faillissement. Noordersluis had projecten aangenomen zonder dat het prijsstijgingen kon doorberekenen. Daardoor liepen de verliezen steeds verder op. Daarnaast had het bedrijf enkele projecten uitgesteld, waardoor het geen inkomsten uit die bouwactiviteiten ontving.

Schuldeisers claimen 5,4 miljoen
Volgens het verslag van de curator hebben 103 bedrijven voor totaal 5,4 miljoen euro van Bouwbedrijf Noordersluis tegoed. Dit bedrag kan nog oplopen. De schuld aan de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV is nog niet bekend. Daarnaast moest het bedrijf nog voor twee miljoen aan onbetaalde rekeningen ontvangen. Het is volgens de curator zeer onwaarschijnlijk dat dit geld nog binnenkomt, al is een incassobureau hier wel mee bezig.

Noordersluis had 35 werknemers op de loonlijst staan, waarvan 29 op kantoor. Er was geen enkele bouwvakker in dienst, want dat waren allemaal zelfstandigen zonder personeel (ZZP). "Het bedrijf was lean and mean", aldus curator De Boef.

Op 9 september dient bij de rechtbank in Den Haag een kort geding. De curator, Woningborg en twee andere partijen willen dat de beslaglegging op een bouwplaats in Almere ongedaan wordt gemaakt. Een betonbedrijf had de bouwplaats van 73 appartementen aan De Evenaar in Buiten kort voor het faillissement 'aan de ketting' gelegd, omdat het geld wilde zien. Zo lang de beslaglegging van kracht is, kan er op de bouwplaats niet worden gebouwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel