Bouwbedrijf Noordersluis failliet verklaard

LELYSTAD • Di 2 juli 2019 | 10:36 • Dinsdag 2 juli 2019 | 10:36

Bouwbedrijf Noordersluis in Lelystad is dinsdag failliet verklaard. Het werk op bouwlocaties van het bedrijf lag al sinds maandag stil. De ongeveer zestig werknemers zitten thuis.

In een verklaring op Facebook zegt directeur Lammert Boeve dat het bedrijf lange tijd heeft ingeteerd op de reserves. "De combinatie van stijgende prijzen in de bouw, uitblijvende verkopen en het uitstellen van startende projecten hebben nu gemaakt dat we kopje onder gaan."

'Heel lastige jaren'
Volgens Boeve ging Noordersluis net als de rest van de bouwsector gebukt onder de steeds sterkere economische schommelingen. "Het waren heel lastige jaren. Of de economie is slecht en er wordt niets gebouwd. Of de economie trekt – zoals nu – zo hard aan dat er een enorm tekort is aan menskracht en materialen. Op die manier kosten projecten veel meer dan ze je opleveren."

Noordersluis bestaat sinds 1984. Het bedrijf leverde recent nog grote projecten op in Purmerend en de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Ook in Almere Poort heeft Noordersluis de afgelopen jaren veel gebouwd.

Het faillissement is door Noordersluis zelf aangevraagd. Klanten en zakenpartners zijn maandagmiddag door het bedrijf telefonisch op de hoogte gesteld.

Vertraging bouwprojecten
De rechtbank heeft een curator aangesteld. Die moet nu bepalen hoe het verder gaat met lopende bouwprojecten, zoals bijvoorbeeld de nieuwbouw van Philadelphia in Emmeloord en appartementencomplex Hanzegraaf in Lelystad.

Noordersluis is aangesloten bij Woningborg, een soort garantiefonds voor de bouwwereld. Als de curator de bouwprojecten niet zelf voortzet, zorgt Woningborg dat de huizen alsnog worden afgebouwd of dat kopers hun ingelegde geld terugkrijgen.

Duokoop, een financiële instelling waar Noordersluis mee samenwerkt in twee projecten in Lelystad zegt geschrokken te zijn door de problemen. Directeur Olav Koenders van Duokoop was niet op de hoogte. Hij kent de bouwonderneming als een solide bedrijf dat strak geleid wordt.

'Bouwplaatsen leeggehaald'
Vanwege het naderend faillissement hebben onderaannemers en toeleveranciers maandagavond op verschillende plaatsen hun eigendommen en materiaal van de bouwplaats gehaald. Bij een project in Bussum gebeurde dat volgens een ooggetuige met zoveel vrachtauto's en machines tegelijk dat de straat er tijdelijk door versperd was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel